StiDoMu organiseerde ruim 700 concerten in 53 jaar

Reinoud Egberts van StiDoMu, links, met organist Wilbert Berendsen
Reinoud Egberts van StiDoMu, links, met organist Wilbert Berendsen
Foto: DoesburgTV

Na 53 jaar heeft de Stichting Doesburgse Muziekcultuur, StiDoMu, besloten er per half mei van dit jaar mee op te houden.Het laatste concert wordt de Mis in e-klein van Anton Bruckner. Deze wordt op 14 mei in de Martinikerk uitgevoerd door het Wageningse Musica Vocale.

StiDoMu heeft deze stap genomen omdat er al een tijd te weinig vrijwilligers zijn voor het vele organisatorische werk. Sinds de oprichting op 11 maart 1970 zijn er, op initiatief van de toenmalige cantor-organist van de Martinikerk, Reinoud Egberts, door StiDoMu in 53 jaar ruim 700 concerten georganiseerd!

Ensembles uit de hele wereld

In met name de Martinikerk, maar later ook bij Podium Doesburg waren in die 53 jaar uiteenlopende ensembles en musici uit de hele wereld te gast. Kathedrale koren uit Coventry, Edinburgh en het Poolse Tarnov bijvoorbeel, het St. Johns Choir uit Cambridge en koren uit Zweden, Servië en Canada. Uit eigen land kon Doesburg genieten van onder meer het Nederlands Kamerkoor, de Domcantorij, het Monteverdi Kamerkoor, het Oost- Nederlands Kamerkoor en het Vocaal Ensemble Zutphen.

Illustere dirigenten

De Hanzestad zag ook een groot aantal illustere dirigenten voorbij komen: Jos van Veldhoven, Ton Koopman, Peter Dijkstra, Paul van Nevel en William Christie met zijn Parijse ensemble Les Arts Florissants.

Aanstormende talenten

Gedurende meer dan 20 jaar verzorgde huisorkest het Doesburgs Kamerorkest onder leiding van Reinoud G. Egberts ruim zeventig concerten waarin jonge solisten en aanstormende talenten werden begeleid als violiste Janine Jansen, bas Harry van der Kamp, harpiste Manja Smits en hoboïst Arthur Mahler.

Internationale aandacht

Een unieke serie van meer dan 350 orgelconcerten op het monumentale Walcker-orgel en met organisten uit de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en veel Europese landen trok internationaal de aandacht.