Nieuwe thema-expositie ‘Zilver en het Brits koningshuis’

Opengewerkt mosterdpotje met leeuwenkopjes uit 1917 uit de George V periode
Opengewerkt mosterdpotje met leeuwenkopjes uit 1917 uit de George V periode
Foto: Zilvermuseum Doesburg

Op 6 mei werd in het Verenigd Koninkrijk Koning Charles III gekroond. Voor Zilvermuseum Doesburg was dat aanleiding om de tweede thematische expositie te openen met als titel: ‘Zilver en het Brits Koningshuis’. In vier themavitrines worden objecten geëxposeerd vanaf de regeringsperiode van Koningin Victoria (1837 – 1901). De nieuwe expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het museum.

Georgian, Victorian, Edwardian

Vanaf 1720 onderscheiden we in Groot Brittannië die grote kunststromingen. De Georgian stijl, naar de koningen George I tot en met George IV, kenmerkt zich door de door eenvoud, harmonie en symmetrie, balans en proportie. Victorian associëren we met de artistieke productie tijdens de heerschappij van koningin Victoria van 1837 tot 1901.

Typerend voor deze stijl zijn de zware vormen, krachtige patronen, overdadige versieringen en de heldere kleuren. In de regeerperiode van Edward VII (1901-1910) spreken we van de Edwardian stijl. De karakteristieke kenmerken van deze stijl zijn de oppervlakken met een opvallende afwerkingsstructuur die contrasteert met gladde omgevende materialen.