De beroemde Canto Ostinato, maar dan gezongen

Naast een correcte timing is ook de dynamiek tussen de zangers onderling van belang
Naast een correcte timing is ook de dynamiek tussen de zangers onderling van belang
Foto: PA'dam

PA’dam brengt in 2023 een indrukwekkende koorversie van Canto Ostinato ter ere van de honderdste geboortedag van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. De klanken van de zestien zangers worden visueel ondersteund door videoprojecties.

Canto Ostinato – The Vocal Experience ging op 29 januari in TivoliVredenburg in première. Op zaterdag 17 juni is het stuk om 20.15 uur te horen en te zien in de Doesburgse Martinikerk.

Wereldberoemd meesterwerk

Canto Ostinato is het wereldberoemde meesterwerk van Simeon ten Holt. De traag veranderende muziek roept een gevoel van eindeloosheid op. Opzwepende, ritmische momenten bieden een tegengewicht aan de trance die door de langzame aard van de compositie wordt gecreëerd. In de indrukwekkende koorversie van het eigentijds vocaal ensemble PA’dam, onder leiding van dirigent Maria van Nieukerken, verrijken marimba’s (Mallet Colletive), harp (Manja Smits) en contrabas (Jelte van Andel) de klanken van de zestien zangers.

Ongrijpbaar karakter

Naast een correcte timing is ook de dynamiek tussen de zangers onderling van belang. In Canto Ostinato – The Vocal Experience versterken de expressieve bewegingen van de zangers het muzikale arrangement van Benno Bonke. Met behulp van videoprojecties worden in een regie van Nick Fleuren die bewegingen ogenschijnlijk vertraagd of versneld en vergroot of verkleind om bezoekers tot een andere werkelijkheid te verleiden. Zo wil PA’dam het ongrijpbare karakter van Canto Ostinato zichtbaar maken.