Gemeenten in kunnen vanaf 7 juli €400 miljoen subsidie aanvragen voor leefbaarheid

04 jul , 9:57 Nieuws
pexels defrinomaasy 31679223

Vanaf zondag 7 juli stelt het Rijk ruim €400 miljoen beschikbaar voor gemeenten binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Deze subsidieregeling – genaamd SPUK Kansrijke Wijk is bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare wijken te versterken. De regeling richt zich onder andere op het vergroten van kansen voor jongeren, hulp bij schulden en re-integratie naar werk.

Drie hoofdthema’s: jeugd, werk en geldzorgen

Met het subsidiegeld kunnen gemeenten projecten opzetten die bijdragen aan:

  • Kansengelijkheid voor kinderen en jongeren, zoals sport, cultuur of huiswerkbegeleiding
  • Re-integratie naar werk voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt
  • Voorkomen en aanpakken van financiële problemen, bijvoorbeeld via schuldhulp of budgetcoaching

De subsidie is tot stand gekomen via samenwerking tussen de ministeries van OCW, SZW en BZK/VRO en is bedoeld voor structurele verbetering in wijken waar de druk op de leefbaarheid het hoogst is.

Alleen voor 20 NPLV-gemeenten

Let op: deze subsidie is exclusief beschikbaar voor gemeenten die deelnemen aan het NPLV-programma. Dit zijn 20 stedelijke gebieden in Nederland die door het Rijk zijn aangewezen vanwege hoge sociale problematiek.

Voorbeelden van deelnemende steden zijn onder andere Rotterdam (Zuid), Groningen, Heerlen, Arnhem, Tilburg en Amsterdam (Nieuw-West). Andere gemeenten kunnen niet meedoen, tenzij zij officieel zijn opgenomen in het NPLV.

Wat zijn NPLV-gemeenten?

NPLV staat voor Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Het programma richt zich op stedelijke wijken waar sprake is van grote sociaaleconomische achterstanden, zoals werkloosheid, schooluitval, armoede en een gevoel van onveiligheid.

Het doel is om de leefomgeving in deze wijken structureel te verbeteren door middel van lokale samenwerking tussen gemeente, maatschappelijke organisaties, bewoners en het Rijk.

Impuls voor sterkere wijken

Met deze subsidie kunnen gemeenten samen met bewoners en lokale partners gerichte projecten opzetten voor een leefbare en veilige wijk. Denk aan initiatieven zoals buurtkamers, jongerenwerk, taalondersteuning of energiecoaches.

Bekijk of jouw gemeente tot de doelgroep behoort en benut deze kans om jouw wijk sterker te maken. Alle informatie is te vinden op www.leefbaarenveilig.nl.