Vrouwkje Tuinman op literair podium Gasthuiskerk

Foto: Keke Keukelaar

DOESBURG – Dichter, schrijver, journalist en columnist Vrouwkje Tuinman is op zondag 20 oktober om 15.00 uur te gast op het literaire podium van Gasthuiskerk Doesburg. Tuinman debuteerde met de dichtbundel Vitrine en is zes bundels en vier romans later veelgevraagd op festivals en literaire avonden.

Haar werk is vertaald in het Duits en Engels. In 2020 verschijnt haar interviewboek ‘Wie is u? Kunst- en vliegwerk van Wim T. Schippers,’ dat ze schreef met Ingmar Heytze. In Gasthuiskerk Doesburg vertelt Tuinman over haar werk, en leest zij daar uit voor.

Vrouwkje Tuinman

Vrouwkje Tuinman woont en werkt in Utrecht, waar zij Algemene Letteren en Muziekwetenschap studeerde. Vanaf 2004 verschenen van haar vier romans en 6 dichtbundels. Haar nieuwste dichtbundel Lijfrente kwam uit in september 2019. Daarnaast schrijft Tuinman columns voor diverse dag- en weekbladen. In maart 2019 was zij te zien in het VPRO programma Boeken. In 2017/2018 maakte Tuinman samen met Ingmar Heytze en Hans Dorresteijn de theaterproductie Neurosen en andere hobby’s, waarmee ze door het land reisde. Tuinman combineert komische aspecten van het leven met de harde realiteit Of het nu gaat over grote of kleine dingen. Vrouwkje Tuinman was jarenlang de partner van Frans Starik, die in maart 2018 is overleden. Hij was de dichter bij de anonieme begrafenissen. Tuinman won met haar werk onder andere de Debutantenprijs en de Selexyz Debuutprijs. In 2005 ontving ze het C. C. S. Crone Stipendium van de stad Utrecht. Receptie werd genomineerd voor de Libra Schrijversprijs en Buurvrouw (2008) voor de BNG Nieuwe Literatuur Prijs. Eind 2010 kreeg Tuinman de Halewijnprijs uitgereikt voor haar hele oeuvre. De tweetalige fotoboek-dichtbundel Intensive Care, uitgebracht met fotografe Andrea Stultiens, ontving in 2012 de Niek Woudenbergprijs. De Rouwclub werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs-longlist.

Zondag 20 oktober, 15.00 uur. Tickets via de website www.gasthuiskerkdoesburg.nl en bij VVV Doesburg.