Première ‘Zutphense herfstzangen’ in Gasthuiskerk

Foto: Vocaal Ensemble Zutphen

DOESBURG – Kamerkoor Vocaal Ensemble Zutphen zingt op vrijdag 18 oktober om 20.00 uur in Gasthuiskerk Doesburg het programma Herfstlandschappen. Er zijn liederen a capella van Brahms, Distler en de Estlandse componist Veljo Tormis, en experimentele Finse spreekkoren van Erik Bergman.

Het programma bevat ook instrumentale intermezzi met hedendaagse muziek.

Première

De apotheose van het programma is de première van ‘Zutphense herfstzangen’, een opdrachtwerk in vijf delen door de Hengelose organist en componist Dennis Vallenduuk. Deze schreef speciaal voor VEZ een stuk voor koor en twee blokfluiten, op teksten van de Zutphense dichter Henk Gombert. Het stuk handelt over het IJssellandschap en geven de sfeer van lucht, wind, nevel en water treffend weer; aansprekende muziek, zeker voor luisteraars uit de beide IJsselsteden Doesburg en Zutphen!

Vocaal Ensemble Zutphen (VEZ) streeft in zijn repertoire naar originaliteit en samenhang in stijl. Het koor beleeft veel plezier aan het samen ontginnen van onbekend repertoire. Sinds 2012 staat het koor onder leiding van Iassen Raykov. Raykov studeerde piano in zijn geboorteland Bulgarije en kwam naar Nederland om zijn piano studie te vervolgen bij Gert Jan Vermeulen en Marcel Baudet. Zijn dirigeerstijl is in de pers omschreven als ‘soms ingetogen en dan weer flamboyant’ waarmee hij zijn zangers ‘op een letterlijk betoverende wijze onder controle heeft’, met ‘discipline’, ‘concentratie’ en ‘perfectie’.

Vrijdag 18 oktober, 20.00 uur. Tickets via de website www.gasthuiskerkdoesburg.nl en bij VVV Doesburg.

Vocaal Ensemble Zutphen