Gestichten Doesburg heeft een nieuwe website om u nog beter te kunnen helpen 

Foto: Gestichten Doesburg

DOESBURG – Sinds 2 oktober hebben de Gestichten Doesburg een nieuwe website: www.gestichtendoesburg.nl. Zij maken u daar graag kenbaar van, aangezien de website een gehele metamorfose heeft ondergaan.

Activiteiten, woningzoekenden én meer

Met deze nieuwe website laten de Gestichten zien met welke activiteiten zij zich bezighouden en waarvoor u de Gestichten Doesburg kunt benaderen. Vooral voor het ondersteunen van verschillende activiteiten in Doesburg en ook voor woningzoekenden biedt deze website meer informatie. 

Ook vindt u informatie over het pachten van landerijen, de geschiedenis en de bestuurlijke organisatie van de Gestichten. De website wordt de komende tijd nog verder aangevuld. Door actueel nieuws te volgen blijft u beter op de hoogte van de activiteiten van en de ontwikkelingen bij de Gestichten Doesburg.

Geschiedenis Gestichten van Weldadigheid te Doesburg

Sinds 2018 spreekt men over de ‘Gestichten Doesburg’. Voor deze naamsverandering werd gesproken over de ‘Gestichten van Weldadigheid te Doesburg’. Onder deze handelsnaam is de stichting officieel geregistreerd. De stichting is ontstaan uit vijf zeer oude Doesburgse stichtingen:

  • Het Gasthuis
  • het Weduwenhuis
  • De Valeweerd
  • Het Weeshuis
  • De Broekhuizer Fundatie.

De oudste van deze stichtingen dateert uit 1337. In 2002 zijn deze stichtingen gefuseerd en hebben hun activiteiten en bezittingen ondergebracht in de Gestichten van Weldadigheid te Doesburg.

In het begin vormde de zorg voor armen en behoeftigen de belangrijkste doelstelling van de Gestichten van Weldadigheid. Na de invoering van de Algemene Bijstandswet op 1 januari 1965 zijn deze activiteiten door de overheden overgenomen. Sinds die tijd richten de Gestichten zich op het bevorderen van het algemeen maatschappelijk welzijn in Doesburg. Bijvoorbeeld door het verlenen van financiële bijdragen aan Doesburgse verenigingen of stichtingen die actief zijn binnen Doesburg en die zich bezig houden met het bevorderen en in stand houden van het maatschappelijk welzijn. Voorbeelden hiervan zijn sportverenigingen, organisaties die zich bezighouden met muziek/ herdenking/ cultuur.

Daarnaast zien de Gestichten Doesburg het als hun taak om een bijdrage te leveren aan het behoud van het Doesburgs cultureel- en monumentaal erfgoed. Een voorbeeld hiervan is de Gasthuiskerk. Deze is gekocht en gerestaureerd door de Gestichten en daarna geschikt gemaakt voor diverse culturele activiteiten en evenementen.

Een belangrijke taak van de Gestichten is ook het verhuren van woningen voor ouderen. De Gestichten Doesburg beheren en onderhouden 18 monumentale woningen op een aantal locaties in Doesburg. Recent zijn ook 10 nieuwe woningen gebouwd in de Buitenhof, zodat er nog meer woningen voor ouderen beschikbaar zijn.

Kijk voor meer informatie ook op: www.gestichtendoesburg.nl.