Eerste stadsvertelling over verzetsheld Freek Somsen

Foto: Gasthuiskerk Doesburg

DOESBURG – Op zondag 1 september start in Gasthuiskerk Doesburg de eerste van een serie Stadsvertellingen over de Tweede Wereldoorlog. De eerste vertelling gaat over de verzetsdaden van Freek Somsen, de zoon van een bekende Doesburgse familie.

De nieuwe serie Stadsvertellingen staan in het teken van 75 Jaar Vrijheid. Ze zijn langer dan gebruikelijk en worden omkleed met muziek en poëzie. Het programma in Gasthuiskerk Doesburg begint om 12.30 en eindigt om 13.30 uur.

Tijdens de Stadsvertelling brengen de vertellers Wil Verlaan en Godelieve van der Heijden verslag uit van recente onderzoeksresultaten over Somsen, die op 5 september 1944 omkwam in Kamp Vught. Tineke Beishuizen en Jan Ravenstein brengen enkele tijdens de oorlog illegaal verspreide teksten ten gehore, de zogenaamde Geuzenliederen. Zwaan Stam zette een van deze teksten op muziek; de première is op de eerste september in Gasthuiskerk Doesburg.

Deze Stadsvertellingen in 2019 en de eerste helft van 2020 zijn een gezamenlijke activiteit van HetHuisDoesburg en DichterbijdeIJssel. De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Bezoekers krijgen informatie over de volgende edities van deze serie ‘WO II Stadsvertellingen’ en de mogelijkheid daarvoor te reserveren. Na afloop is er in de foyer van de Gasthuiskerk gelegenheid tot napraten.

Kijk voor meer informatie ook op: www.gasthuiskerkdoesburg.nl.