Toch een nieuw Hanzefeest in Doesburg op 8 juni 2019

Foto: doesburg.nieuws.nl

DOESBURG – Het gonst al een paar dagen door Doesburg, en ja er is een nieuw bestuur gevormd voor het Hanzefeest Doesburg. In december besloot het vorige bestuur dat het Hanzefeest niet door zou gaan.

Het bestuur stopte ermee en daarnaast leken er te weinig vrijwilligers te zijn.

Nieuw bestuur

Twee weken geleden besloten een aantal mensen de dankbare taak op te pakken om een nieuw bestuur te vormen en inmiddels zijn vandaag ook daadwerkelijk de benodigde handtekeningen gezet.

Het bestuur bestaat uit Auke Nederhoed (voorzitter en eindverantwoordelijk voor de marktkramen, vergunningen, overleg gemeente en vrijwilligers voor de dag zelf), Ineke Dingemans (secretaris en eindverantwoordelijk voor de acts, de communicatie en (social) media, Henny Slokker (penningmeester) en Paul Weustink (subsidies, contracten, fondsenwerving en werving donateurs).

(Tekst gaat verder onder de foto)

Doesburgse Hanzefeesten

Inhoud Hanzedag

De historische binnenstad van Hanzestad Doesburg zal op zaterdag 8 juni 2019 voor de elfde keer het decor vormen voor een groots middeleeuws festijn. Die dag gaan we terug naar de middeleeuwen en wordt het Hanzefeest gevierd, zoals elk jaar op de tweede zaterdag van juni. Honderden figuranten in middeleeuwse kledij schuifelen door de straten. Er is straattoneel en muziek.

Van 11.00 tot 18.00 uur vormt de binnenstad het decor voor oude ambachten, levende have, marktstalletjes, kampementen en andere middeleeuwse taferelen. Waan je een dag in de middeleeuwen! Tevens vindt op deze dag de traditionele Sint-Maartensmaaltijd plaats in de Martinikerk en wordt een Verzamel- & Curiosamarkt op het marktplein gehouden.

Voor De Sint-Maartensmaaltijd wordt de Martinikerk ingericht als een middeleeuwse feestzaal met lange tafels waaraan ongeveer 2000 gasten kunnen genieten van de geserveerde Doesburgse veldsoep, een stukje brood en meloen. Diverse dans- en muziekgroepen zorgen voor vermaak in stijl.

De Hanzedag is toegankelijk en biedt een afwisselend en interactief programma voor jong en oud! Het thema van deze dag is: ‘Het dagelijks leven in de Middeleeuwen’.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hanzedag

Middeleeuwse kleding

De Stichting Doesburgse Hanzefeesten beschikt over vele honderden kostuums en het Hanzenaaigilde maakt er elk jaar weer nieuwe bij. Dit jaar ligt het accent van de kleding, in lijn met het thema ‘het dagelijks leven in de Middeleeuwen’, op dat van de gewone man of vrouw, de horigen, de bedelaars, de arme kinderen. Op een later moment communiceert de organisatie meer over de uitgifte.

Het nieuwe bestuur realiseert zich dat het kort dag is, over enkele maanden is het mooiste feest er al, maar ze gaan ervoor! Het bestuur hoopt dan ook op vele vrijwilligers uit Doesburg en communiceert op korte termijn verder hoe u zich aan kunt melden als vrijwilliger.

Lees ook:

Doesburgse Hanzedag 2018