Masha Bijlsma: ‘Een wereldwijf met een moordstem’ 

Foto: PR Bijlsma

DOESBURG – Volgens de critici kan Masha Bijlsma zich probleemloos meten met haar Amerikaanse collega’s. In Europa maakte Bijlsma naam door te spelen met jazzgroten als Benny Bailey, Gary Thomas, Bob Malach, Stanley Jordan en Tony Lakatos. In Gasthuiskerk Doesburg brengt Bijlsma met haar band op zaterdag 19 januari om 20.00 uur ‘vocal jazz from Holland.’

In eigen land zijn de kritieken voor haar cd Whispers and Moans lovend. In de woorden van Paul Heck (Jazzizm): ‘Dit wereldwijf heeft een moordstem.’ Nadat ze al jong piano en basgitaar had leren spelen begon Masha Bijlsma op negentienjarige leeftijd met zingen. Tijdens haar opleiding jazzzang op het Arnhemse conservatorium richtte de Silvoldse zangeres haar eigen band op. Vader Dries was in die band de drummer en moeder Ietsje de Leeuw deed het management. Die succesvolle samenwerking bestaat nog tot op de dag van vandaag.

Masha Bijlsma trad op over de hele wereld en is al jaren een graag geziene gast tijdens clubgigs, op radio en tv en op grote festivals als het North Sea Jazz Festival. Bijlsma maakte zes cd’s en en zingt repertoire van componisten als Thelonious Monk, Fats Waller en Charlie Haden. Het repertoire van zangeres Abbey Lincoln neemt bij Bijlsma een speciale plaats in.

Zaterdag 19 januari, 20.00 uur. Toegang  € 17,50. Tickets via de website. Kijk voor meer informatie op www.gasthuiskerkdoesburg.nl of neem contact op.

Hieronder een filmpje van de Guus Tangelder Big Band met Masha Bijlsma, een bluesode aan Rob van den Broeck.