Hard Rain opent live-seizoen Podium De Waag

Foto: Hannemijn de Grood

DOESBURG – Vijf veteranen uit de Nijmeegse blues- en popscene openen op zondag 13 januari om 15.00 uur het live-seizoen van Podium De Waag in Doesburg. Hard Rain speelt muziek van hun gezamenlijk geheime hobby: Bob Dylan.

Een fan zij ooit over deze band:

‘Dit is Dylan zoals Dylan zou moeten klinken.’ Of dat werkelijk zo is kunnen de liefhebbers binnenkort zelf beoordelen. De toegang is gratis.

Ooit begonnen als een ‘feestje’, gewoon een stel blues- en popmuzikanten die wel zin hadden in een avondje guilty pleasures, is Hard Rain uitgegroeid tot een band met een vaste plek en een forse aanhang in de muziekscene. Hoewel de band zich voornamelijk toelegt op Dylan’s elektrische werk uit de jaren zestig en zeventig, spelen de Nijmegenaren net zo gemakkelijk heel vroege of  juist recente nummer van Dylan, nummers die vaak door anderen tot hits zijn gemaakt. Voor Hard Rain is Dylan overigens geen profeet of hogepriester; het gaat om de muziek. Een optreden is daarom geen eerbetoon of hoogmis, maar wel nog altijd een feestje.

Vet lachen

Eigenlijk twijfelt niemand eraan dat Bob Dylan de grootste singer-songwriter is van de afgelopen eeuw. Met teksten waarover filosofen nog lang zullen schrijven, waarbij verliefden nog lang zullen zwijmelen, maar waar je ook gewoon vet om kunt lachen. Met een muziekstijl die begon bij folk en protestsongs met een akoestische gitaar, die met het pistoolschot van ‘Like a Rolling Stone’ elektrisch werd, en die via de blues en country is uitgewaaierd in alle muzikale richtingen, tot kerstliedjes aan toe.

Meer dan gewoon coveren

‘Dat maakt het voor ons ook zo leuk,’ zegt gitarist Hans Jacobs, ‘we kunnen er alle kanten mee op. En je kunt het eigenlijk geen coveren meer noemen, Dylan speelt zijn eigen werk ook nooit twee keer hetzelfde’. Wij hebben het over de musiculen: we nemen de moleculen van zijn werk en maken er onze eigen versies van.’ ‘Nogal wat nummers van Dylan zijn alleen bekend in de versies van mensen als Jimi Hendrix, Guns N’ Roses of Adele; maar wacht maar tot je ze ons hoort spelen.’

Bezetting:

  • Rob Kuitenbrouwer, zang, gitaar
  • Hans Jacobs, gitaar, zang
  • Harry Hardholt, gitaar, zang
  • Jan van Rijn, bas, zang
  • Pierre van Hal, drums, zang

Zondag 13 januari 15.00 uur, Podium De Waag, Doesburg. Toegang gratis.