Verkeersmaatregelen tijdens de 72ste Airborne Wandeltocht

Foto: renkum.nieuws.nl

REGIO – Ga jij ook de 72ste Airborne Wandeltocht lopen? Het grootste eendaagse wandelevenement van de wereld wordt op zaterdag 1 september 2018 gehouden. Dit leidt tot extra verkeersdrukte rondom Oosterbeek waar de start en de finish zijn.

Om alles in goede banen te leiden worden er verschillende verkeersmaatregelen genomen.

Verkeersmaatregelen

Om een veilig evenement voor wandelaars, bezoekers en inwoners te organiseren, neemt de organisatie verkeersmaatregelen en zetten ze verkeersregelaars in op plekken waar dat nodig is. Deze verkeersmaatregelen zijn aanvullend op de bestaande verkeerssituatie.

Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars op. Zij zorgen voor een veilige doorgang van de wandelaars en leiden het verkeer in de goede banen.

1. Parkeer- en stopverbod

Vanaf zaterdag 1 september 2018 00.00 uur geldt op verschillende wegen een parkeerverbod of een verbod om stil te staan. Hiermee worden belangrijke routes voor hulpdiensten autovrij gemaakt. Parkeer je auto al op vrijdagavond op plaatsen waar parkeren is toegestaan. Anders loop je het risico dat je auto, op jouw kosten, wordt weggesleept.

2. Wegafsluiting Schelmseweg, Stationsweg en Dreijenseweg

Op zaterdagmorgen 1 september 2018 vanaf 6.30 uur wordt de Schelmseweg afgesloten voor inkomend verkeer. Dit om de veiligheid te waarborgen van de mensen die de verkeersmaatregelen plaatsen.

Vanaf 7.00 uur zijn de Stationsweg ter hoogte van het NS-station en de Dreijenseweg afgesloten voor al het inkomende en uitgaande verkeer. Hiermee wordt voorkomen dat Oosterbeek al vroeg volloopt met wildparkeerders.

Al het binnenkomende verkeer wordt naar de centrale parkeerterreinen geleid.

3. Wegafsluitingen Oosterbeek

Vanaf 9.00 uur gaat Oosterbeek op slot: alle wegen die het dorp ontsluiten worden afgesloten. Op een aantal wegen wordt éénrichtingsverkeer ingesteld, zodat u Oosterbeek nog wel kunt verlaten.

Wandelaars die met de auto naar Oosterbeek komen, worden omgeleid naar de parkeerterreinen aan de Wolfhezerweg (noord) in Wolfheze en de Roggekamp in Doorwerth.

4. Eénrichtingsverkeer Telefoonweg in Renkum

In verband met de verwachte drukte bij de parkeerplaats aan de Wolfhezerweg en het bereikbaar houden voor de hulpdiensten van een aantal instellingen in Wolfheze wordt op de Telefoonweg éénrichtingsverkeer ingesteld in zuidelijke richting.

5. Eénrichtingsverkeer Bennekomseweg in Heelsum

Op de Bennekomseweg tussen de Bloemenlaan en de Doornenkampseweg wordt in westelijke richting éénrichtingsverkeer ingesteld. Dit in verband met de grote groep wandelaars die de Bennekomseweg in een korte periode oversteken.

Verkeer richting de Utrechtseweg / N225 kan omrijden via de Doornenkampseweg en de Heidesteinlaan. Deze maatregelen gelden vanaf 11.00 uur of zoveel eerder als nodig.

6. Wegafsluitingen Doorwerth en Heveadorp

In Doorwerth en Heveadorp zijn alle wegen richting Oosterbeek afgesloten voor verkeer. Ook de Utrechtseweg in Doorwerth vanaf Kievitsdel in de richting van Oosterbeek, de Italiaanseweg, het Van der Molenplein en een deel van de Kerklaan zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Deze maatregelen gelden vanaf 11.00 uur of zoveel eerder als nodig.

Einde verkeersmaatregelen

Alle genoemde maatregelen duren tot zaterdag 1 september 2018 18.00 uur of zoveel eerder of later als verantwoord is. De Utrechtseweg in Oosterbeek gaat later open zodat de schoonmakers veilig hun werk kunnen doen.

Overige informatie

Weverstraat

De Weverstraat is niet op alle plekken even breed. Voor de veiligheid van wandelaars en bewoners zijn in de hele Weverstraat geen uitstallingen, stands en kraampjes toe gestaan.

Hierop wordt streng toegezien.

Calamiteitenroute

Mocht er zich onverhoopt een calamiteit in de toch al drukke Weverstraat voordoen, dan worden de wandelaars afhankelijk van de plaats van de calamiteit omgeleid.

Er zijn 4 calamiteitenomleidingen via onder andere de Fangmanweg, de Dam, de Zuiderbeekweg, de Van Toulon van de Koogweg en de Annastraat. Op deze straten geldt op 1 september 2018 daarom ook een parkeerverbod.

Muziekgroepen

De Vredebergkerk aan de Van Toulon van der Koogweg is de uitvalsbasis voor de muziekgroepen die de wandelaars begeleiden. Bij aankomst en vertrek is er extra busverkeer op deze weg.

Voor de bussen wordt een aantal parkeerplekken vrijgehouden.

Met het openbaar vervoer

 • Maak zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. De bussen brengen je tot vlak bij de Start/Finish. Er zijn 2 bushaltes ingericht op de Stationslaan/A.Weeninklaan en op de Oranjeweg/Hartensteinlaan in beide richtingen.
 • De bussen van BRENG en Syntus rijden via een andere route en stoppen bij bovengenoemde haltes. De buurtbussen rijden deze dag niet.
 • Van 7.00 tot 18.00 uur stoppen alle treinen in Oosterbeek, ook de intercity’s (met uitzondering van de internationale trein). Vertel dit aan bezoekende familieleden en vrienden die van buiten de regio komen.
 • De NS biedt de wandelaars de mogelijkheid om voor zaterdag 1 september 2018 een retour met 20% korting te kopen. Kijk voor meer informatie op de website van de NS.

Tips

 • Ga je zaterdag 1 september 2018 op pad met de auto en wil je geen hinder ondervinden van omleidingen en wegafsluitingen? Zet je auto dan voor 8.00 uur op een plek waar dat mag en waar u makkelijk Oosterbeek uit komt.
 • Tussen 9.00 en 18.00 uur kun je Oosterbeek Hoog verlaten via de Graaf van Rechterenweg, Valkenburglaan en de Utrechtseweg richting Wageningen en A50. Oosterbeek Laag kun je verlaten via de Jonkheer Nedermeijer van Rosenthalweg, Julianaweg en Schelmseweg richting Arnhem en A12.
 • De Dreijenseweg is vanaf 7.00 uur volledig afgesloten. Ook de spoorovergang van Dreijenseweg naar Stationsweg is van 7.00 uur tot 18.00 uur voor alle verkeer afgesloten.
 • Aan de Wolfhezerweg (noord) in Wolfheze en de Roggekamp in Doorwerth zijn parkeerterreinen aangelegd. Alle wandelaars en bezoekers die met de auto naar de Airbone Wandeltocht komen, worden omgeleid naar deze parkeerterreinen. Volg de borden naar de parkeerplaatsen, hiermee blijft de bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer optimaal. Vanaf de parkeerterreinen rijden pendelbussen tot vlak bij de start/finish.
 • Op de J.J. Talsmalaan en de ventweg van de Utrechtseweg tussen de Van Lennepweg en de Hoofdlaan in Oosterbeek zijn onbewaakte fietsparkeerterreinen ingericht. Je kunt je fiets hier parkeren in plaats van langs de Sonnenberglaan. De Sonnenberglaan is dit jaar de in- en uitstaplocatie voor de pendelbussen.
 • Volg de aanwijzingen van de parkeeraanwijzers op. Zij richten het parkeren zo in dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt.
 • Kom kijken naar het defilé om 11.00 uur en naar de intocht vanaf 14.00 uur. Tegenover het Airborne Museum zijn de hele dag gratis tribuneplaatsen beschikbaar.
 • Voorkomt zwerfaval! De wandeltocht gaat door een kwetsbaar natuurgebied dat met grote zorg onderhouden wordt. Ook in de dorpen houden wij het graag schoon. Mogen wij daarbij op jouw hulp rekenen? Gooi geen afval op straat of in het bos, maar gooi het in de afvalbakken of neem het mee naar huis. Sluit afvalbakken na gebruik goed om wespenoverlast te voorkomen.