Stand en Ambt Doesborgh geeft boek over verzetsheld Theo Weetink opnieuw uit

Een persoonsbewijs van Theo Weetink uit 1945. © Stad en Ambt Doesborgh
Een persoonsbewijs van Theo Weetink uit 1945. © Stad en Ambt Doesborgh
Foto: Stad en Ambt Doesborgh

In 2020 hoorde Frank Weetink dat het Doesburgse Museum De Maurits 1940-1945 een plastic map moest hebben met daarin teksten van verzetsman Theo Weetink, zijn oom. Die had ergens in de jaren zeventig zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog opgeschreven. Theo Weetinks weduwe, Willy Clemens, stuurde de teksten naar Herman Riewald, de beheerder van het museum. Die stelde ze vervolgens ter beschikking aan Frank Weetink, die er een boek uit samenstelde: ‘Doesburgse verzetsman Theo Weetink; Namen aan de naamloze verzetsstrijders.’

Het is met name het tweede deel van de titel dat voor Weetink aanleiding was om in het verleden van zijn oom te duiken. Voor Weetink was vooral belangrijk dat niet alleen zijn oom, maar alle verzetsmensen herinnerd en herdacht werden. In het boek, dat in 2020 in een kleine oplage en in eigen beheer werd uitgegeven, wordt duidelijk wat Franks oom Theo in de oorlog allemaal meemaakte.

Verzet in Doesburg

Zonder veel opsmuk schrijft Theo Weetink in de teruggevonden verhalen hoe het verzet in Doesburg zich ontwikkelde en wat daarin zijn rol was. Hij beschrijft onder andere zijn aandeel in de mislukte aanslag op Marinus Rost van Tonningen, een van de voormannen van het Nederlandse nationaalsocialisme. Het boek maakt verder duidelijk hoe Weetink als sleutelbewaarder van de kluis in het Doesburgse stadhuis toegang had tot persoonsbewijzen en hoe hij joodse onderduikers hielp verplaatsen naar andere, veilige onderduikadressen. Ook was Weetink betrokken bij allerlei verzetsactiviteiten in Doesburg en omgeving, onder andere bij overvallen op distributiekantoren. Hij zorgde onder meer voor wasafdrukken van sleutels en stempels en testte de valse sleutels op bruikbaarheid.

Verkleed als NSB’er

Weetink beschrijft ook opdrachten die hij kreeg van kapitein Wundering. We lezen hoe hij verkleed als NSB’er in Amsterdam een hoge piet moet gaan liquideren en hoe hij in januari 1944 wordt gearresteerd, na te zijn verraden. Weetink wordt na zij arrestatie overgebracht naar de Koepel van Arnhem waar hij wordt geslagen en gemarteld. Daarna wordt hij opgesloten in cel nummer 600 in het beruchte Hotel Oranje in Scheveningen. Uiteindelijk overleeft hij diverse gevangenissen en kampen, waaronder kamp Leitmeritz in Tsjecho-Slowakije. Hier maakte hij de bevrijding mee. Na zijn terugkomst in Doesburg blijken Theo Weetink en Groot Enzerink uit Vorden de enige twee die het verraad van Brune in mei 1944 hebben overleefd.

Bijgewerkte uitgave

De eerste editie van het boek was snel uitverkocht. Toen Frank Weetink onlangs besloot de auteursrechten te schenken aan de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh, besloot die het boek opnieuw uit te brengen. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een bijgewerkte en gereviseerde uitgave, die wordt gedrukt in samenwerking met Hami Drukkers in Doesburg. Voor leden van Stad en Ambt is de nieuwe uitgave straks verkrijgbaar voor € 12,50. Het boek kan worden besteld via info@deroodetooren,nl of telefonisch via 0313 – 474265. Geïnteresseerden kunnen het boek ook kopen of afhalen aan de balie van Streekmuseum De Roode Tooren.