Hocus-pocus-chemicaliënfotograaf slaat weer toe

Foto: Ruud Smit

DOESBURG – Nadat hij in 2021 de landelijke media haalde met foto’s die waren gemaakt met kaas, stapte fotofilosoof Ruud Smit een jaar later over op cyanotypie, waarbij de fotograaf kon worden blootgesteld aan explosief kaliumferricyanide en dodelijk blauwzuurgas.

Net nu het een beetje stil leek te worden rondom de Doesburgse hocus-pocus-chemicaliënfotograaf tovert Smit zijn volgende konijn uit de hoge fotohoed: hij ontwikkelt zijn foto’s tegenwoordig in koffie.

Alleen het idee al roept vragen op. Koffie? Waar ligt dan de grens? Welke stoffen en materialen zijn er eigenlijk allemaal lichtgevoelig? Wat zijn de overeenkomsten tussen die stoffen, en wat de verschillen? Is dat wel veilig? Lijken die foto’s dan ook ergens op? Waarom doet Smit zo ingewikkeld? Kan hij niet net als iedereen zijn telefoon gebruiken om foto’s te maken? Op zijn website metruudsmit.nl en via Facebook gaat Ruud Smit dieper in op die vragen. Hij doet dat in een (b)logboek met afbeeldingen, foto’s en recepten.

Te volgen vanaf 20 februari op Facebook en metruudsmit.nl.

Het nieuws van doesburg.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op doesburg.nieuws.nl bel dan: Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden 06-11087527.