Stadsvertelling: Soldaten uit Hannover slaan Gasthuiskerk kort en klein

Foto: Het Huis Doesburg

DOESBURG – 11 december 1746; het is oorlog. De Republiek wordt aangevallen door de Fransen. De stad lijkt veilig achter de vestingwerken van Menno van Coehoorn die net klaar zijn. De bevolking heeft dus niets te vrezen van bevriende, geallieerde soldaten die op weg zijn naar hun winterkwartier. Maar het moreel van de mannen is laag; ze zijn zojuist verslagen door de Fransen. De ontevredenheid wordt groter door slecht eten en onderdak en de vlam slaat in de pan! Bert Stulp neemt zijn gehoor op zondag 5 maart om 14.00 uur mee in een Stadsvertelling over de maalstroom van gebeurtenissen van die dag.

In de eerste van een nieuwe serie Stadsvertellingen maakt Bert Stulp een nauwgezette reconstructie op basis van onderzoek in documenten van Streekarchief de Liemers en Doesburg. Bezoekers krijgen een gedetailleerd beeld van hoe het er aan toe ging in de periode dat de Doesburgse nog een frontierstad was. Stulp vertelt hoe en waarom ontevreden soldaten het interieur van de Gasthuiskerk kort en klein slaan, de ruiten van de burgemeesterswoning ingooien en in de stad een complete ravage aanrichten.

De Stadsvertelling op zondag 5 maart in de filmzaal van Het Arsenaal duurt een klein uur. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur en de vertelling begint om 14.00 uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar via http://www.hethuisdoesburg.nl en kosten € 5,00.

Het nieuws van doesburg.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op doesburg.nieuws.nl bel dan: Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden 06-11087527.