Gelderse cultuurorganisaties luiden noodklok

Foto: Cultuurbedrijf RIQQ

REGIO – Een groot aantal culturele organisaties in Gelderland luiden de noodklok. Zij waarschuwen dat volgend jaar veel culturele festivals niet kunnen plaatsvinden bij gebrek aan financiĆ«le steun.

Al vele jaren steunt de provincie Gelderland culturele festivals en producties met een subsidie. Dat resulteerde in een gevarieerd palet van jaarlijks terugkerende culturele producties, verspreid over de hele provincie. In 2022 gaat het om 25 festivals en grote culturele producties in 19 Gelderse gemeenten.

De provincie Gelderland wil hiervoor volgend jaar geen geld meer uittrekken. Dat betekent dat vele culturele evenementen niet kunnen plaatsvinden. “Dat is een aderlating voor de Gelderse samenleving”, zegt Marian Louppen, voorzitter van Kamermuziekfestival ZOOM!, namens de culturele organisaties.

Het gaat om een breed scala aan culturele producties, van theatrale optredens tot World Street Painting en het Hoogte 80 festival in de publieke ruimte van Gelderland. Vanwege hun laagdrempeligheid spreken ze een breed publiek aan dat niet of weinig naar theaters en concertzalen gaat. Daarmee vervullen ze een belangrijke functie voor zowel het publieksbereik als voor de culturele en economische levendigheid van de steden en de regio.

De culturele organisaties, verenigd in het tijdelijke samenwerkingsverband Red Cultuur Gelderland!, roepen de provincie op de subsidieregeling volgend jaar voort te zetten. Anders dreigt er een culturele kaalslag, zeggen de Gelderse culturele organisaties. “Laat de cultuursector in Gelderland niet in de kou staan”, beĆ«indigen zij hun noodkreet.