Nieuw in Doesburg: VoetFlex Podotherapie

Foto: VoetFlex Podotherapie Doesburg

In Doesburg is een nieuwe praktijk voor podotherapie gestart. Niko Hartz, podotherapeut zegt hierover “De afgelopen 4,5 jaar heb ik een unieke en beproefde methode toegepast bij patiënten met pijnklachten in voet, knie, heup of onderrug.

De meeste van de door mij behandelde patiënten zijn binnen 6 weken na de eerste behandeling pijnvrij of de pijn is aanzienlijk afgenomen. Deze kennis wil ik graag toepassen in Doesbug en omgeving”.

Locatie

Bij de keuze van een nieuwe locatie in Doesburg is bewust gekeken naar een plek die uitnodigt tot samenwerking met andere zorgverleners. Gezondheidscentrum De Linie lijkt daarbij een goede keuze. In hetzelfde gebouw zit een grote huisartsenpraktijk en andere 1e lijns paramedici. Niko Hartz hierover: “het is bijzonder handig voor samenwerking dat er naast mij een fysiotherpeut van fysiotherapie Ruesink zit en twee Oefentherapeuten Cesar, Koen van Hooijdonk en Léonie Willems. Bovendien kunnen de huisartsen van huisartsenpraktijk De Linie makkelijk naar mij verwijzen.”

De methode

Niko Hartz over de vrij unieke methode binnen podotherapieland: “Tijdens het onderzoek kijk ik naar het hele lichaam en zoek naar de achterliggende oorzaken. Dit zijn vaak blokkades in de gewrichten van voet en enkel. Ik pas manuele therapie toe om deze blokkades op te lossen. Patiënten kunnen hierdoor weer stabiel en goed hun voeten afwikkelen. Dit effect wordt versterkt door podotherapeutische zolen. Door deze aanpak verdwijnen pijnklachten snel en structureel”.

Hallux Valgus – scheefstand van de grote teen

Hallux Valgus of scheve grote teen komt veel voor. Er ontstaat bijna altijd een knobbel aan de binnenkant van het grote teengewricht door extra botvorming. In 99% van de gevallen van Hallux

Valgus is deze geërfd. Toch krijgt niet iedereen met deze erfelijke factor een Hallux Valgus. Als gevolg van een blokkade in de enkel of voet, gaat deze meer naar binnen zakken tijdens het staan en lopen en is de voet zijn stabiliteit kwijt. Hierdoor wordt er aan één kant van de grote teen harder getrokken dan aan de andere kant met als gevolg een Hallux Valgus.

Hallux Limitus-stijve grote teen

Er bestaan eigenlijk twee vormen van hallux limitus  of stijve grote teen: structurele hallux limitus en functionele hallux limitus. De term structurele hallux-limitus (SHL) verwijst naar een pathologie waarbij sprake is van het ontbreken van buigmogelijkheid(dorsiflexie) van de hallux naar boven, zowel als iemand op de grond staat als dat de voet van de grond is getild. Structurele hallux-limiet komt meestal voort uit een ongeluk (trauma) dat het gewricht verstoort, de beweging consequent beperkt en meestal snel voortschrijdt tot de misvorming van hallux rigidus.

De andere hallux limitus pathologie is functionele hallux limitus (FHL). Deze vertoont een normaal bereik van grote teen buiging (hallux-dorsiflexie) als men niet op de grote teen staat, maar er is een dramatische afname van hallux-dorsiflexie tijdens belasting, zoals staan, lopen of rennen. De functionele hallux limitus wordt veroorzaakt door een verkeerde, instabiele afwikkeling van de voet, waardoor het grote teengewricht gaat blokkeren, juist als de buiging het hardst nodig is, namelijk tijdens het moment dat de hak van de grond moet komen. De podotherapeut van VoetFlex kijkt naar de oorzaak van deze blokkade van de grote teen, die vaak ligt in een blokkade van het enkelgewricht, de eerste straal(verloop van de grote teen richting hak) of het dobbelsteenbotje in het midden van de voet. Door manueel therapie kan de therapeut de beweeglijkheid van deze gewrichten herstellen en gaat de voet weer goed afwikkelen. Dit in combinatie met een corrigerende zool.

Fasciitis Plantaris/Hielspoor bij sporters en wandelaars

Fasciitis Plantaris, ook wel hielspoor genoemd, komt bij Sporters en wandelaars vaak voor. Bij VoetFlex podotherapie pakken we deze klacht anders aan dan de meeste podotherapeuten. Wij kijken of een blokkade in de enkel of voet de oorzaak van de klacht is. Vaak is dat het geval, waarna we met behulp van manuele therapie van voet en enkel de blokkades wegnemen. Hierdoor ontstaat weer een stabiele en goede afwikkeling van de voeten. Ondersteunend zijn hierbij op maat gemaakte zolen, die het lichaam helpen de goede afwikkeling over te nemen. Ook kan de podotherapeut bij hielspoor oefeningen meegeven. Deze combinatie-aanpak van hielspoor of fasciitis plantaris geeft goede resultaten De klacht verdwijnt vaak al binnen 5-6 weken.

Pijn in onderrug vaak door geblokkeerde grote teen

Bij mensen met een functioneel geblokkeerd grote teengewricht komt pijn in onderrug vaak voor. Onderrugklachten komt soms voor bij mensen met een beenlengte verschil. Onderrug pijn zit vaak op de hoogte van L4-L5.

Oorzaken onderrug klachten

  • Overbelasting van de rug.
  • Een vastzittend SI-gewricht.
  • Blokkade van het grote teengewricht(functionele hallux limitus) als gevolg van blokkade in enkel en of voet. Deze laatste blokkade wordt gecompenseerd door het naar voren buigen van de rug tijdens de afzet van de grote teen van de grond, met als gevolg instabiliteit van de rug tussen L4-L5 en compressiedruk op de tussenwervelschijf aldaar.
  • Bovenmatig trekken van de Psoas spier om het been van de grond te krijgen. Deze hecht aan op de ruggengraat bij L1-4. Dit veroorzaakt verdraaiingen in de rug met als gevolg het scheuren van de tussenwervelschijf op L4-L5 niveau.
  • Beenlengte verschil.
  • Aangeboren afwijkingen in de rug.

Behandeling pijn in de onderrug door de VoetFlex podotherapeut

Pijn in de onderrug is goed behandelbaar. Bij deze aandoening spelen vaak meerdere oorzaken een rol. De podotherapeut van VoetFlex zoekt naar de oorzaken hiervan. Indien de oorzaak ligt bij een blokkade in enkel of voet kan de VoetFlex podotherapeut deze blokkade(s) wegnemen door manuele therapie. Een podotherapeutische zool is hieraan ondersteunend.

Meer informatie

Voor meer informatie en het maken van een online afspraak zie: voetflex.nl.
Telefoon: 0313 712090 (ma.-vr. van 8.00-18.00 uur)
Openingstijden: dinsdagmiddag
Adres: gezondheidscentrum De Linie. De praktijk zit in de ruimtes van de vroedvrouwen op De Linie 3-B(begane grond), naast de huisartsenpraktijk en de Apotheek. (gratis parkeren).

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: VoetFlex Podotherapie Doesburg