Nieuwe noodverordening van kracht per 27 maart 2020

Foto: Overheid

REGIO – De voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Ahmed Marcouch, heeft op 27 maart 2020 een aangepaste noodverordening afgekondigd. In deze noodverordening zijn de aanvullende maatregelen verwerkt, die op 23 maart werden aangekondigd. De noodverordening van 17 maart vervalt hiermee.

Evenementen en samenkomsten

Alle evenementen en samenkomsten zijn tot en met 1 juni 2020 verboden. Uitzondering betreffen bijvoorbeeld gemeenteraadsvergaderingen en bijeenkomsten die noodzakelijk zijn voor de continuïteit van bedrijven en instellingen. Voor huwelijken, begrafenissen en bijeenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard geldt dat er maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn. Voor alle uitzonderingen geldt dat deze alleen mogen doorgaan als alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het corona-virus in acht worden genomen en men 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden. In alle gemeenten van de VGGM geldt dat het verboden is om in een groep van 3 of meer personen samen te zijn, als je niet de afstand van 1,5 meter in acht neemt. Uitzondering hierop zijn gezinnen en spelende kinderen onder de 12 jaar.

Contactberoepen en speelhallen

Daarnaast worden casino’s, speelhallen en daarmee vergelijkbare instellingen gesloten. Contactberoepen (waarbij het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden) zoals kapper, nagelstyliste en masseur mogen niet uitgeoefend worden. Hierop is een uitzondering voor zorgverleners (paramedische beroepen) mits er een individuele medische indicatie bestaat en ze de benodigde hygiënevereisten in acht nemen.

(Tekst gaat verder onder video)

Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Alleen samen krijgen we corona onder controle! Onze burgemeester Carol van Eert roept iedereen nogmaals op om de richtlijnen voor 1,5 meter afstand te volgen. Hou je je hier niet aan en ben je met meer dan 2 personen (geldt niet voor een gezin of spelende kinderen jonger dan 12 jaar) in de openbare ruimte, dan kun je hiervoor een boete krijgen. Even naar buiten is prima, maar blijf in je eigen buurt en zoek niet met z'n allen de drukte op, zoals op de Posbank. Dan hoeven we ook geen gebieden af te sluiten. Alle info op https://www.rheden.nl/Inwoners/Nieuws/Alles_over_het_coronavirus/Noodverordening

Geplaatst door Gemeente Rheden op Vrijdag 27 maart 2020

Recreatie

In de gemeenten van de VGGM worden de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen gesloten, zowel op of bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes als bij parken, natuurgebieden en stranden. Daarnaast kan de voorzitter van de veiligheidsregio gebieden in de publieke ruimte volledig afsluiten, als blijkt dat het, door de hoeveelheid aanwezige mensen, moeilijk is om de afstand van 1,5 meter te bewaren.

Corona bestrijden we samen

Ahmed Marcouch, voorzitter van de VGGM: “Gelukkig zien we dat de meeste mensen hun verantwoordelijkheid nemen en de richtlijnen van het RIVM ter harte nemen en naleven. Deze noodverordening geeft mij als voorzitter van de VGGM de mogelijkheid op te treden wanneer dit niet gebeurt en zorgt ervoor dat we op de recreatieparken en andere gebieden de risico’s beperken. Ik kan niet genoeg benadrukken dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden van elkaar: in het park, de supermarkt en op straat. En zorg voor elkaar. Corona bestrijden we samen.”

Zoek uitdaging dichtbij huis

Carol van Eert, burgemeester van Rheden, roept op om de komende dagen niet naar de Posbank te gaan. “Natuurlijk snap ik dat mensen en zeker kinderen af en toe naar buiten willen. Maar blijf dichtbij huis en zoek niet de drukte op. Zoek je uitdaging dichtbij huis en hou je aan die 1,5 m (een fietslengte) afstand. Zo houden we samen corona onder controle en zijn er geen strengere maatregelen nodig.”

Handhaving

De noodverordening geeft de aangewezen ambtenaren, zoals toezichthouders en opsporingsambtenaren, de mogelijkheid om de genomen maatregelen in de verordening te handhaven. De verordening is van toepassing op het grondgebied van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Dit zijn de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.