Ook jongeren en mensen met middeninkomens moeten in Doesburg goed kunnen wonen

Foto: gemeente Doesburg

GEMEENTE DOESBURG – Mensen die in Doesburg een woning nodig hebben, moeten die gemakkelijker kunnen vinden. Ouderen moeten zo lang mogelijk in hun eigen woning kunnen blijven wonen. En de sociale huurwoningen moeten in 2021 een energielabel A of B hebben.

Dat zijn drie van de belangrijkste doelen die het college van B&W op woongebied wil gaan bereiken. Het college legt in de nieuwe Woonvisie 2017-2022 uit hoe. De visie is te vinden op onze website onder de rubriek ‘in en over Doesburg’, kijk daarna onder ‘projecten’ (Woonvisie Doesburg).

De gemeenteraad beslist 22 februari over de visie.

Wethouder Ellen Mulder wijst op het belang voor onder anderen de middeninkomens van een goed woonbeleid. “Zij verdienen al snel iets te veel om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Maar tegelijkertijd kunnen ze minder gemakkelijk een huis kopen: ze kunnen minder lenen, moeten hun hypotheek eerder aflossen en kunnen minder van de belasting aftrekken. Daarom gaan wij ervoor dat ook zij toch goed in Doesburg kunnen blijven wonen. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor jonge starters, oudere doorstromers, statushouders en mensen die zorg nodig hebben.”

Meergeneratiewoningen

Ellen Mulder wijst ook op het belang van meergeneratiewoningen. Daarin wonen familieleden van heel verschillende leeftijden samen: “Ze kunnen elkaar helpen en wanneer nodig voor elkaar zorgen. Bovendien kunnen jongeren door zo’n woning gemakkelijker in Doesburg blijven wonen of weer komen wonen.”

Overleg

De gemeente heeft over de visie uiteraard intensief overlegd met Stichting Woningservice IJsselland, maar ook met andere bij het wonen betrokken mensen en instellingen. Om de woonwensen en -behoeften van de Doesburgers te achterhalen, zijn 1.500 mensen geënquêteerd.

Informatiebijeenkomst

De opstellers van de nota, het Bureau Companen uit Arnhem, geven maandag 29 januari in de Gasthuiskerk verdere tekst en uitleg over de visie. Die bijeenkomst begint om 19.30 uur. Iedere belangstellende is van harte welkom! Voor een soepele organisatie van de avond wel eerst even aanmelden via [email protected].

Wie het gemeentebestuur zijn visie op de woonvisie uiteen wil zetten, kan dat schriftelijk doen tot 2 februari, via e-mailadres [email protected].