Digitale criminaliteit: hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?

Foto: Fraude

Digitale criminaliteit is de laatste tijd veel in het nieuws. Er zijn veel vormen van digitale criminaliteit en iedereen kan ermee in aanraking komen. In een melding die de politie via Burgernet op 8 november heeft verstuurd beschrijft zij de meest voorkomende en informeert u hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Hebt u vragen?

Neemt u dan contact met de politie via dit contactformulier.

Phishing

U ontvangt een bericht via sms, WhatsApp of email. Daarin staat dat er iets mis is met uw bankgegevens of dat uw bankpas verouderd is. Criminelen lokken u vervolgens naar een valse bankwebsite. U wordt verzocht om in te loggen. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over uw bankgegevens.

Wat kunt u doen?

Reageer nooit op mails of sms’jes van banken waarin om uw rekeningnummer en pincode wordt gevraag! Bel bij twijfel uw bank. En is het niet uw bank, meld deze dan op www.fraudehelpdesk.nl.

(Tekst gaat verder onder het filmpje)

Marktplaatsfraude

U biedt uw waren te koop aan op Marktplaats. De ‘koper’ geeft aan dat hij laatst slachtoffer is geworden van oplichting. Hij vraagt u zichzelf te verifiëren door middel van een betaling van € 0,01 (ook € 0,02 en € 0,03 komen voor). Vervolgens stuurt de ‘koper’ u een betaalverzoek, linkje of URL. Deze lijkt vaak op een legitiem betaalverzoek van Tikkie of banken. Het is echter een phishinglink. Als u hierop klikt komt u bijvoorbeeld op een iDEAL phishingwebsite. U denkt een betaling te doen. Op het moment van verzenden, krijgt u een foutmelding te zien en wordt u gevraagd het nog een keer te proberen. De ‘koper’ ziet op dat moment ook uw gegevens en gebruikt ze om in te loggen en betalingen te doen van uw rekeningen.

Hoe kunt u dit voorkomen?

Klik nooit op een betaalverzoek van iemand die u niet kent. Wilt u toch een betaalverzoek gebruiken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van uw eigen bankomgeving of app. Zeg ook tegen de koper dat deze methode uw voorkeur heeft. Vaak zal een crimineel dan afhaken en geen verdere actie ondernemen. En anders blijft de ‘schade’ beperkt tot maximaal de overgemaakte eurocent.

(Tekst gaat verder onder het filmpje)

WhatsAppfraude

Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Hoe kunt u dit voorkomen?

Betaal nooit een betaalverzoek of dat u bijvoorbeeld via WhatsApp krijgt zonder dat u daadwerkelijk buiten WhatsApp contact met deze persoon hebt gehad! Het kan zijn dat criminelen het WhatsApp-account over genomen hebben.

(Tekst gaat verder onder het filmpje)

Wat kunt u nog meer doen?

 1. Heeft u een bijlage geopend en u vertrouwt het niet? Laat uw computer, tablet of smartphone controleren op schadelijke software. Mocht er schadelijke software gevonden worden, laat dit dan verwijderen. Daarna kunt u het beste uw wachtwoorden wijzigen. Wacht met internetbankieren tot u zeker weet dat uw computer weer schoon is. Neem bij twijfel voor de zekerheid contact op met de bank. Zie hiervoor punt “2”.
 2. Heeft u op een link naar een (nep) betaalomgeving geklikt en daar uw inloggegevens van uw bank ingevuld? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank!
  • ABN Amro via: 0900 0024 of vanuit het buitenland: +31 10 2411720
  • ING via: 020 2288800 of vanuit het buitenland: +31 20 2288800
  • Rabobank 088 7226767 of je eigen Rabobank of vanuit het buitenland: +31 88 7226767
  • Overige banken 0800 0313 (Bankpassen Meldcentrale) of vanuit het buitenland: +31 88 3855372
 3. Heeft u alleen op de link geklikt, maar daar geen rekeninggegevens ingevuld? Dan is er in principe niets aan de hand. Maar blijf alert en laat voor de zekerheid uw computer, tablet of smartphone controleren op schadelijke software en volg verdere stappen bij punt “1”.

Meer informatie?

Kijk op www.fraudehelpdesk.nl of op de themapagina van de politie. Nog geen lid van Burgernet? Ga dan naar https://www.burgernet.nl/ en/of download daar de App.