In het pittoreske Doesburg wordt een stuk historisch erfgoed nieuw leven ingeblazen: de oude toegangspoort naar de Achterhoek. Wat voor velen slechts een stalen hek in een weiland leek, blijkt een waardevol artefact te zijn dat de geschiedenis van de regio weerspiegelt.
Het stalen hekwerk, ooit de afsluiting van de voormalige schipbrug, wordt momenteel gerestaureerd en zal terugkeren naar zijn originele locatie in het plantsoen aan de Doesburgse Contre Escarpe. Jan van Amstel, voorzitter van Gestichten Doesburg, licht toe: "Dit hek is meer dan slechts een stuk ijzer; het vormt een essentieel onderdeel van ons erfgoed en draagt de herinnering aan de historische schipbrug met zich mee."
De schipbrug van Doesburg, die maar liefst 309 jaar lang diende als de toegangspoort tot de Achterhoek (1643 - 1952), stond symbool voor de verbinding over de IJssel. De brug, bestaande uit schepen met een houten stellage, vormde destijds de enige manier om de overkant te bereiken, totdat in 1952 de vaste Alexander Ver Huellbrug werd geopend.
De Stichting Doesburg Historie en Erfgoed zet zich nu in voor de restauratie van dit historisch hekwerk. Ondanks initiële twijfels binnen het bestuur over de waarde van het hek, is men tot het besef gekomen dat het behoud ervan van groot belang is. Van Amstel voegt toe: "Het herstellen van dit hek is het herstellen van een icoon van onze stad."
Dit hek in het weiland is niet de enige herinnering aan de schipbrug. In streekmuseum De Roode Tooren en oorlogsmuseum De Maurits worden andere artefacten tentoongesteld die de historische betekenis van de brug onderstrepen, waaronder een model van de oude brug en een origineel bord dat bij de brug hing tijdens de oorlog.