In 2024 blijft het aantal huizen en kleine verbruikers zonder aardgasaansluiting in Doesburg stabiel, met 15 procent van de woningen aardgasvrij volgens gegevens verzameld door prijsvergelijker Slimster bij regionale netbeheerders.
De aardgasvrije woningen in Doesburg scoren lager dan in gelijksoortige gemeenten. Slechts 17 procent van de woningen in vijftien vergelijkbare gemeenten heeft aardgasvrije verwarming. Het gebruik van stadsverwarming draagt bij aan de transitie naar aardgasvrij; 4 procent van de woningen in Doesburg maakt al gebruik van deze duurzame verwarmingsoplossing.
Het elimineren van aardgas is een topprioriteit binnen het Nederlandse klimaatbeleid. Tegen 2030 moeten anderhalf miljoen huizen aardgasvrij zijn of op zijn minst goed geïsoleerd. Voor Doesburg is het streefjaar 2050 om CO2-neutraal te zijn. Afgelopen jaar ontvingen 59 huiseigenaren in Doesburg subsidie voor de installatie van warmtepompen, een belangrijke mijlpaal in de energietransitie.
De groei van aardgasvrije woningen kan plaatsvinden door zowel nieuwbouw als het verduurzamen van bestaande woningen. Warmtepompen zijn essentieel in dit proces. De installatie van warmtepompen in Doesburg draagt bij aan het verhogen van het percentage duurzame huizen en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Slimster hanteert een interessante methode om aardgasvrije huizen te meten door het verschil tussen stroom- en gasaansluitingen te analyseren in Doesburg. Hierdoor kan nauwkeurig worden vastgesteld hoeveel huizen al 'van gas los' zijn en de voortgang richting een groenere toekomst worden gemeten.
De vergelijking tussen Doesburg en vijftien vergelijkbare gemeenten biedt waardevolle inzichten in de regionale energietransitie. Rheden, Roosendaal, Bergen op Zoom en andere steden dienen als referentiepunten voor de verduurzamingsinspanningen in Doesburg.