DOESBURG – Met het voorjaar in volle gang neemt de kans toe dat de Aziatische hoornaar zich ook in Doesburg gaat vestigen. In omliggende Gelderse gemeenten, zoals Doetinchem en Zutphen, zijn al nesten gesignaleerd. Deskundigen waarschuwen dat ook Doesburg met zijn vele tuinen, boomrijke lanen en bijenkasten aantrekkelijk is voor deze invasieve wespensoort, die een serieuze bedreiging vormt voor honingbijen en andere bestuivende insecten.
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is afkomstig uit Azië en heeft zich in korte tijd over grote delen van Europa verspreid. In Gelderland is het aantal meldingen de afgelopen jaren toegenomen, met recent nog nesten in de Achterhoek. Vanuit die richting kan de hoornaar zich eenvoudig richting Doesburg verspreiden – zeker nu de koninginnen ontwaken uit hun winterslaap.
Zodra de temperaturen stijgen, gaan deze koninginnen actief op zoek naar een geschikte plek om een nieuw nest te bouwen. Veelvoorkomende locaties zijn tuinhuisjes, schuren, overkappingen en zelfs onder dakranden van woningen. Dit soort beschutte plekken zijn ook in Doesburg ruimschoots aanwezig, zowel in de stad als in het omliggende buitengebied.
De Aziatische hoornaar is een roofinsect dat bijen, hommels en andere bestuivers op het menu heeft staan. Eén nest kan duizenden insecten per week verorberen. Dit vormt niet alleen een bedreiging voor imkers, maar ook voor de stedelijke en landelijke biodiversiteit. Bestuivende insecten zijn cruciaal voor bloemen, voedselgewassen en wilde planten.
Een imker uit de regio laat weten: “Zodra er een hoornaar in de buurt is, raken bijenvolken in paniek. Ze stoppen met vliegen of worden uitgedund. De impact is enorm en direct merkbaar.”
Zo herkent u de Aziatische hoornaar:
Tot nu toe zijn er nog geen bevestigde meldingen van de Aziatische hoornaar in Doesburg, maar waakzaamheid is geboden. De gemeente roept inwoners op alert te zijn bij het zien van verdachte wespen of nesten. Melden kan via waarneming.nl of bij de NVWA.
Let op: probeer een nest nooit zelf te verwijderen. De Aziatische hoornaar kan agressief reageren bij verstoring.
“Vroege signalering maakt het verschil. Alleen zo kunnen we samen deze soort tegenhouden,” aldus een medewerker van een regionale natuurorganisatie.
Voor meer informatie over herkenning, risico’s en meldprocedures: bezoek de website van de NVWA.