Stadsvertelling Lo Cohen: ‘Herdenken is meer dan terugkijken’

Foto: HetHuisDoesburg

DOESBURG – Op zondag 3 november is in Gasthuiskerk Doesburg de derde van een serie Stadsvertellingen in het kader van 75 jaar Vrijheid.

Deze editie, met als titel ‘De vogels van de vrijheid’, wordt verzorgd door Lo Cohen, Helmi de Vaan en Bas van Dillen, duurt van 12.30 tot 13.30 uur en bestaat uit korte vertellingen, muziek en gedichten.

Lo Cohen schetst in zijn bijdrage kort zijn achtergrond en de reden voor zijn gedrevenheid bij het thema ‘herdenken’. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn: Waarom herdenken? Wie herdenken? Wanneer herdenken? Hoe herdenken? De vertelling gaat over hoop en verwachting, maar doet ook een appèl: maak je eigen toekomst! Cohen: ‘Als herdenken alleen maar terugkijken is, dan is het voor mij persoonlijk een zinloze bezigheid’. Er is ook aandacht voor het oorlogsdagboek ‘Een gekooid dier’ van Corine Fonteijn.

Marijn van Dantzig was in de oorlogsjaren ondergedoken en begon in de laatste jaren van de oorlog met het schrijven van het gedicht ‘De ondergrondse balans’. Helmi de Vaan draagt fragmenten uit dit gedicht voor. Bas van Dillen verzorgt een aantal improvisaties op saxofoon.

De Stadsvertelling is een gezamenlijke activiteit van HetHuisDoesburg en DichterbijdeIJssel. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Na afloop is er in de foyer van de Gasthuiskerk gelegenheid tot napraten.

Zondag 3 november, 12.30 uur. Toegang gratis.