Vertoning historische films van Doesburg

Foto: Streekmuseum De Roode Tooren

DOESBURG – Op dinsdag 5 en 26 november 2019 organiseren Stad en Ambt Doesborgh/Streekmuseum De Roode Tooren en de Folkloristische Dansgroep De Meulenvelders gezamenlijk weer filmvertoningen van oude Doesburgse films in Het Meulenhuus.

Dit keer ook nog een extra middagvoorstelling op dinsdag 5 november. De avonden (5 en 26 november) beginnen om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur), de middagvertoning is ook op 5 november en begint om 14.00 uur (zaal open om 13.30 uur).

De toegang is €5,00 p.p. inclusief een kopje koffie of thee. Het aantal bezoekers is beperkt, dus vol is vol! Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar in De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13, Doesburg; geopend dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 en zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.

Het Doesburg van toen

De verschillende films tonen beelden van Doesburg zoals het er ooit uitzag, maar ook gebeurtenissen en inwoners van toen. De films van deze avond zijn in hoofdzaak gemaakt in de vijftiger-/zestiger jaren van de vorige eeuw.

Honderden inwoners van Doesburg uit die tijd komen voorbij!

Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn: de katholieke jongensschool in de Veerpoortstraat, de meisjesschool in de Kloosterstraat, de schipbrug en de bouw van de nieuwe IJsselbrug, de scheepswerf van Van der Werff, de GOG-gebouwen en de GTW-loods, de oude sluis met ophaalbrug in de huidige Barend Ubbinkweg, school A in de Kloosterstraat/Doormansingel, voetballen en dameshandbal, het zuidelijk Molenveld met o.a. Oranjesingel, Pr. Hendrikstraat, de driehoek Julianastraat/Emmastraat, jachthaven en zeilen op de ‘oude’ Oude IJssel, volleybal en voetbaltraining op de Halve Maan, de eerste vrachtwagens van Roelofsen, brandweeroefening, tafeltennis en de vroegere gymnastiekverenigingen Eendracht en Agilitas, diverse straatbeelden van Doesburg, de melkboer komt langs…

Totaal ruim twee uur unieke beelden van Hanzestad Doesburg.

Dit zijn voor het overgrote deel andere beelden dan die tijdens de voorstellingen in voorgaande jaren zijn vertoond. Ook worden er nog enkele beelden getoond van Doesburg tijdens de feesten van 1937 (700 jaar stadsrechten) en van het afscheid van de stoomtram in 1957. Er is verder nog extra aandacht voor de bouw van de vaste IJsselbrug ter vervanging van de schipbrug (nu Alexander Ver Huellbrug).

Bijschrift bij de foto’s:

  • Op 8 augustus 1957 reed de (jubileum-)stoomtram voor de laatste keer door Doesburg.
  • De driehoek Julianastraat – Emmastraat, omstreeks 1930

De driehoek Julianastraat  Emmastraat Doesburg - Streekmuseum De Roode Tooren