Pim van Lommel over de bijna-dood ervaring

Foto: Pim van Lommel

DOESBURG – Cardioloog Pim van Lommel geeft op woensdag 25 september om 19.30 uur in Gasthuiskerk Doesburg een lezing over de bijna-dood ervaring. De cardioloog vertelt over de continuïteit van ons bewustzijn, en baseert zich daarbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

In de geschiedenis zijn altijd meldingen geweest van mensen die zich een buitengewone ervaring herinneren na een levensbedreigende crisis, een bijna-dood ervaring of BDE. Na de lezing is er een pauze ongeveer 15 minuten. Daarna volgt het persoonlijke verslag van een BDE, en discussie met de zaal.

Regelmatig wordt aan Van Lommel gevraagd wanneer hij in onze omgeving een lezing geeft over zijn boek ‘Eindeloos Bewustzijn’. Dat boek is toe aan de 24ste druk. In Nederland zijn er ruim 145.000 exemplaren van verkocht, en wereldwijd zelfs 250.000. Van Lommel gaat in de lezing in op een Nederlandse wetenschappelijke studie naar BDE bij 344 patiënten die een hartstilstand hebben overleefd. Deze studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift de Lancet. Uit de studie blijkt dat er geen medische, fysiologische, farmacologische of psychologische verklaring is waarom sommige mensen wel en andere geen BDE ervaren tijdens een periode van bewusteloosheid door een hartstilstand (klinisch dood).

Pim van Lommel werd in 1943 geboren in Laren (NH), volgde een Gymnasium B opleiding in Hilversum en studeerde Geneeskunde in Utrecht, waar hij in 1971 afstudeerde. Van Lommel werkte van 1977-2003 als cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.

Tickets via gasthuiskerkdoesburg.nl, VVV Doesburg of aan de kassa.