Oudste rockband van Nederland The Jibs stopt na 55 jaar

DOESBURG – Zaterdag 13 juli 2019 was een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van de Nederlandse rockmuziek. Na een concert waarin nog één keer alle energiereserves werden aangesproken houden Wil Elissen, Willem van Dooren, Ernst Wernicke, Gé Klap en Miel Groothedde het voor gezien.

55 jaar rockmuziek!

Na 55 jaar klonken op Podium De Waag in Doesburg de laatste akkoorden. The Jibs zwaaien af. In november en december staan nog drie besloten afscheidsconcerten gepland, de Farewell concerts.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Met een als vanouds swingende ritmesectie als stevige ondergrond zorgden de schijnbaar altijd jong blijvende Jibs afgelopen zaterdagavond voor een rumoerige, maar authentieke swingende en gedreven avond. Het repertoire weerspiegelt ook tijdens dit laatste optreden in grote lijnen de muziek waarmee het Doesburgse gezelschap ooit, in 1964, van start ging: The Rolling Stones, The Kinks, The Who, The Animals. Muziek met emotie, waar de blues vanaf druipt. The Jibs zijn in die jaren door hun publiek altijd op handen gedragen. Ooit was er zelfs een eigen fanclub, met echte groupies die hun helden per touringcar achterna reisden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het geheim van The Jibs

Hoe The Jibs het zolang met elkaar hebben volgehouden? Volgens gitarist Gé Klap is daar niet echt een geheim recept voor, of het zou het respect moeten zijn dat dat de bandleden voor elkaar hebben. Klap: ‘Iedereen in deze band speelt de nummers op zijn eigen manier, dat maakt de uitvoeringen tijdens concerten, en de manier waarop wij met de band en met onze muziek omgaan, heel persoonlijk. Ons publiek herkent die persoonlijke touch en waardeert dat; zij voelen de passie waarmee The Jibs spelen.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Schatbewaarders

De oudste rockband van Nederland bewees zaterdagavond tijdens het laatste liveconcert dat wat er over ze wordt gezegd en geschreven nog steeds waar is: The Jibs zijn ‘de schatbewaarders van de sixtiesrock.’ Waarom dan nu een afscheid? ‘Het is niet een kwestie van stoppen op het hoogtepunt van een carrière. Maar The Jibs hebben altijd 100 procent willen geven. Zo hebben we dat al die jaren gevoeld, en zo hebben we altijd gespeeld. Nu kunnen we dat nog, maar misschien in de toekomst niet meer. Dat moment willen we vóór zijn, en daarom is dit ons moment voor een afscheid.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Farewell concerts

De drie Farewell concerts op Podium De Waag zijn op 29 en 30 november en 1 december 2019. Tickets zijn vanaf 1 september te bemachtigen aan de bar van Stadsbierhuys De Waag in Doesburg. Kijk voor meer informatie ook op thefarewellconcerts.nl.

(Foto’s: Bas Weetink)