Bel jij met 112, mobiel? Dan weet de politie tegenwoordig waar je bent!

Foto: YouTube - RTL Nieuws

REGIO – Bel jij met 112 mobiel in geval van een noodsituatie? Dan weet de politie tegenwoordig automatisch waar je bent, dat doen ze met Advanced Mobile Location (AML), een nieuwe functie die toegevoegd wordt aan mobiele telefoons in Nederland.

Waar bent u en AML

De vraag ‘Waar bent u?’ is in sommige gevallen, onder druk van de noodsituatie, een lastige vraag. Soms weten mensen in nood het even niet meer, of is de precieze locatie niet makkelijk te beschrijven. Bijvoorbeeld in een uitgestrekt bos of duingebied.

Bel je in zo’n geval met 112 en weet je niet goed waar je bent?

Dan kan de meldkamer nog sneller de hulp naar de juiste plaats sturen met behulp van de Advanced Mobile Location (AML). Hiermee kunnen centralisten van de meldkamers tijdens een 112-gesprek zien waar bellers zich bevinden die gebruik maken van een mobiele telefoon. AML geeft de meldkamer dan een nauwkeurig antwoord en dat kan het verschil maken, zeker als elke seconde telt!’

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Advanced Mobile Location

Hoe werkt het?

Als je 112 belt, gebruikt Advanced Mobile Location jou WiFI, GPS en andere sensoren in je mobiele telefoon om jouw locatie te berekenen. Vanaf begin maart sturen Android-telefoons tijdens een 112-gesprek al vanzelf jouw locatiegegevens naar de centralist die je op dat moment aan de lijn hebt. De centralist vraagt daarnaast ook nog zelf waar je bent, om er zeker van te zijn dat de hulp naar de juiste plek wordt gestuurd. AML werkt alleen zo lang je belt met 112, ook als de locatievoorzieningen in de mobiele telefoon uit staan. Na het gesprek schakelt AML zichzelf uit. Het is ook de bedoeling dat Apple haar telefoons desgevraagd uit gaat rusten met AML.

Meer informatie

Meer informatie over AML vind je in de Vragen & Antwoordenlijst over AML.

Om de (ontvangst van) locatiegegevens op de meldkamer te verbeteren, zijn naast AML meerdere manieren beschikbaar of in ontwikkeling om de locatie van een melder te bepalen. Bekijk het overzicht in de infographic locatiebepaling.

Bekijk ook even het onderstaande filmpje over de werking van Advanced Mobile Location