De vergeten geschiedenis van Franziska Grün

Foto: Ruud Smit

DOESBURG – Met een camera die is gebouwd tussen 1930 en 1935 leerde Ruud Smit, nu wonende  in Doesburg, in zijn tienerjaren fotograferen.

Die eenvoudige kleine Zeiss-Ikon Kolibri was ooit het eigendom van Franziska Grün, die Franzi, een jonge joodse vrouw die in de oorlog als onderduikster bij Smits grootouders in Utrecht woonde.

Franziska Grün kwam terecht in kamp Westerbork. Zij, haar man Max Falk en hun één jaar oude zoontje Robert zijn naar Theresienstadt gedeporteerd en uiteindelijk alle drie in Auschwitz vermoord.

Voor een fotograaf hebben niet alleen zijn foto’s, maar vaak ook zijn camera’s een eigen verhaal. Voor Smit geldt dat in het bijzonder voor deze oude ‘Kolibri.’ In samenwerking met Henk Steinvoort van ‘t Warnshuus in Warnsveld ontstond dan ook het plan om aan de hand van de camera het verhaal van Franzi Grün te vertellen.

Smit maakt foto’s van alle 20 Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek en exposeert die van 12 mei tot 12 juli 2019 in Warnsveld in het kader van een expositie over Achterhoeks cultureel erfgoed. Samen met zijn zus Hannie Smit doet hij onderzoek naar wie Franziska Grün was, waar ze vandaan kwam en hoe ze bij zijn grootouders terecht kwam? De derde en laatste fase van het plan is een boek over Franziska Grün, dat klaar moet zijn in mei 2020, 80 jaar na het begin van de oorlog.

Crowdfunding

Het plan van Smit is niet commercieel, maar ideëel en vraagt een aanzienlijke financiële investering. Ruud Smit is daarom een crowdfundingsactie gestart op www.diefranzi.nl. Wie een bijdrage wil leveren of meer informatie zoekt kan terecht op die website. Kijk ook eens op de website van Ruud Smit: www.metruudsmit.nl.