Stand van zaken rondom Traverse Dieren 1 maart 2019

Foto: doesburg.nieuws.nl

DIEREN – De werkzaamheden aan de zuidzijde van het station zijn afgerond en het gebied is teruggegeven aan de bewoners, maar aan de noordzijde zijn er nog diverse werkzaamheden gaande, onderstaand de stand van zaken op 1 maart 2019.

Zuidkant station – Werkzaamheden Combinatie Traverse Dieren

Er is de afgelopen jaren veel werk verzet en het stationsgebied heeft een nieuwe uitstraling gekregen. Na het opleveren van het plein heeft Traverse Dieren een korte geluidsmeting uit laten voeren. Door de aanleg van de tunnel is de geluidsoverlast van de weg afgenomen met 7 decibel.

OpeningsfeestGeslaagd openingsfeest zuidelijke stationsgebied Dieren

Zaterdag 16 februari vierde Traverse Dieren samen met alle aanwezigen, de afronding van de werkzaamheden in het zuidelijk stationsgebied van Dieren. Gedeputeerde Bieze sprak haar dank uit voor het getoonde geduld tijdens de werkzaamheden.

Aanwezigen werden getrakteerd op een zonnige dag met een hapje en een drankje. Er waren onder meer springkussens, een zweefmolen en een poffertjeskraam. De dag werd muzikaal omlijst door de Flageolettes en Het Dierens orkest.

Kijk ook: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/134874/opening-zuidzijde-traverse-dieren/.

Herinrichting Stationsplein Noord – Werkzaamheden Roelofs

Aannemer Roelofs heeft de straatwerkzaamheden aan de Noorder Parallelweg afgerond en werkt nu aan het stationsplein. Op 20 februari heeft Traverse Dieren de eerste bomen geplant op het plein. ProRail start op 4 maart met de werkzaamheden voor de fietsenstalling. Naar verwachting is de stalling over 2 maanden klaar. Dan wordt ook de tijdelijke stalling opgeruimd en maakt Roelofs die hoek van de noordelijke stationsomgeving verder af.

De voetgangersbrug heeft een naam: Hoge Juffer

De voetgangersbrug bij station Dieren had nog geen naam. Daarom vroeg de gemeente Rheden inwoners te stemmen op hun favoriete naam.

Het meeste enthousiasme was er voor Hoge Juffer. De brug krijgt daarom deze naam. Hoge Juffer verwijst naar Lange Juffer; één van de langste lanen en meest drukbezochte routes op de Veluwe en door zijn hoogte een hele klim. Vanaf de voetgangersbrug is er zicht op een deel ervan.

Als het noordplein klaar is, bevestigt wethouder Dorus Klomberg samen met omwonenden de nieuwe naam op de brug.

Kijk ook: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/132126/voetgangersbrug-station-dieren-heet-voortaan-hoge-juffer/.

Spooronderdoorgang Kanaalweg (N786) – werkzaamheden BAM Infra

De aanleg van de spooronderdoorgang aan de Kanaalweg is in volle gang. In oktober en november zijn de damwanden in de grond aangebracht en is BAM Infra gestart met het afgraven van de grond aan de zuidkant van het spoor en heeft hier een locatie ingericht voor de bouw van de onderdoorgang.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Spooronderdoorgang Kanaalweg DierenOnderdoorgang in aanbouw

BAM Infra is gestart met de voorbouw van de onderdoorgang. Op dit moment vinden er nog enkele heiwerkzaamheden plaats. Ter hoogte van Linde Gas en bij het Apeldoorns Kanaal aan de noordkant van het spoor brengt BAM Infra damwanden aan.

Beton in de kist

In de week 8 (18 – 22 februari) is 250 kubieke meter beton gestort in de bekisting van het dek en de wanden van de eerste tunnelmoot. Het beton is aangevoerd door tientallen betonwagens. Met behulp van vakmensen en een grote stortkoker is het beton in de bekisting aangebracht.

Navigatie uit!

Halverwege februari heeft Traverse Dieren borden bij de omleidingsroutes geplaatst met de melding ‘navigatie uit!’ De borden staan bij de 6 startpunten van de omleidingsroutes in en rondom Dieren. Met deze aanvullende maatregel wijst Traverse Dieren, de weggebruikers extra op het volgen van alleen de aangegeven omleidingsroutes.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Trein Station Dieren

Treinvrije periode onderdoorgang Kanaalweg 22 tot 25 maart

Van vrijdag 22 maart tot en met maandag 25 maart werkt BAM Infra dag en nacht aan de onderdoorgang bij de Kanaalweg in Dieren. Op zaterdag rijden bussen in plaats van treinen op het traject Arnhem-Zutphen en op zondag rijden bussen in plaats van treinen op het traject Dieren -Zutphen. In dit weekend wordt de tunnelmoot met schuifbanen ingeschoven in het spoor. Daarvoor verwijdert BAM eerst het spoor. Na het inschuiven wordt het spoor weer teruggebouwd. Een bijzondere operatie die niet ongemerkt voorbij zal gaan.

Meekijken met de werkzaamheden?

Op zaterdag 23 maart schuift BAM Infra, in de middag de tunnelmoot onder het spoor. Dit is een bijzonder moment dat op verschillende manieren te volgen is. Tijdens het weekend zijn de werkzaamheden live te volgen via een webcam. Op de website van Traverse Dieren (www.traversedieren.nl) vindt u in dit weekend een link naar de livestream. Er is ook een kijklocatie op de hoek van de Zuider Parallelweg en de Burgemeester Willemsestraat. Vanaf daar heeft u het beste zicht en kunt u de werkzaamheden veilig volgen. Komt u kijken, houdt er dan rekening mee dat er geen parkeergelegenheid is voor auto’s en beperkte ruimte om fietsen te stallen. U kunt het beste te voet komen.

Vanwege de bouwwerkzaamheden en de beperkte ruimte is de kijklocatie niet geschikt voor minder valide mensen. Traverse Dieren richt daarom het informatiecentrum in, waar u onder genot van een kopje koffie live het inschuiven kunt volgen via de livestream.

Vooruitblik van de werkzaamheden voor de komende maanden

  • week 12 2019: treinvrije periode 22 tot 25 maart; inschuiven van de tunnelmoot;
  • mei t/m juli 2019: diverse betonwerkzaamheden aan de toekomstige toeritten op de Kanaalweg. Ook wordt aan de zuidzijde de grond aangevuld en wordt gestart met de afbouw van de onderdoorgang. Dit bestaat onder andere uit de realisatie van een pompkelder voor het opvangen van (regen)water, het bouwen van de vloeren en wanden van de toeritten en het aanleggen van het verkeersdek over de onderdoorgang;
  • augustus 2019: start realisatie van de kade aan het Apeldoorns Kanaal en plaatsen van openbare verlichting;
  • september 2019: afbouwen van de onderdoorgang en asfalteren van de weg;
  • oktober 2019: inrichten groenvoorzieningen en openstelling van de N786;
  • november 2019: straatwerkzaamheden rondom de Kanaalweg N786;
  • met aansluitend het uitvoeren van de afrondende werkzaamheden.

Informatiecentrum Spoorstraat vanaf 1 april gesloten

De werkzaamheden in het centrum van Dieren zijn bijna klaar. Er komen daardoor steeds minder bezoekers in het informatiecentrum. We sluiten daarom het informatiecentrum per 1 april 2019.

Informatiecentrum Traverse Dieren