Voor haar eindexamenopdracht organiseert zij ‘CIOS in Frankrijk’

Foto: CIOS in Frankrijk

REGIO – Nienke Meijer, woonachtig in Dieren zit in haar examenjaar op het CIOS in Arnhem. Voor haar eindexamenopdracht organiseert zij samen met medestudenten ‘CIOS in Frankrijk’.

Wat is CIOS in Frankrijk?

CIOS in Frankrijk is een vakantieweek voor gezinnen waarvan één of meerdere kinderen binnen het gezin een stofwisselingsziekte hebben. Een stofwisselingsziekte is erfelijk, het wordt veroorzaakt doordat één specifiek enzym in de cellen van het lichaam ontbreekt. Dit heeft tot gevolg dat in veel gevallen, deze ziekte agressief is en dat kinderen veelal op zeer jonge leeftijd aan deze ziekte zullen overlijden. De ziekte kent helaas 600 verschillende soorten. In Nederland zijn er 10.000 gezinnen met een kind die een stofwisselingsziekte heeft.

Vakantie is vaak ondenkbaar

Een vakantie is voor deze gezinnen vaak ondenkbaar, omdat het te veel extra zorg en maatregelen vergt. Om dit toch mogelijk te maken organiseert Nienke samen met medestudenten een vakantieweek voor deze gezinnen.

CIOS in Frankrijk

De studenten doen dit vooral voor de kinderen, zodat die een te gekke week hebben, waarin ze allerlei leuke dingen gaan doen. Bijvoorbeeld: knutselen, spelletjes, zeepbaan etc. Voor de ouders is het natuurlijk een weekje heerlijk ontspannen, want de kinderen zijn in goede handen. Deze week staat dan ook vooral in het teken van plezier. De gezinnen leren elkaar kennen en kunnen hun verhalen en ervaringen met elkaar delen. De vakantieweek vindt plaats in de Franse Dordogne.

Nienke Meijer:

“Alleen op deze manier kunnen wij een onvergetelijke vakantie bieden aan deze gezinnen. Wij bieden hulp bij de zorg van de kinderen en helpen bij alle activiteiten. De zorg staat bij deze ouders die week niet voorop, want die zullen wij zo ver we kunnen van hen overnemen!”

Nienke, Nicole, Vera en Kris

Doneeractie

In de voorbereiding van dit project zetten de examenleerlingen samen met medestudenten weer een aantal kleinere projecten op. De studenten ondernemen verschillende acties om geld op te halen. Denk hierbij aan doneeracties, een benefiet gala, auto’s wassen en tosti’s verkopen in de kantine. Met dit geld wordt de vakantie gefinancierd, zodat de gezinnen een gratis week vakantie aangeboden kan worden. Voor de studenten zelf zijn het projecten om verschillende opdrachten binnen de opleiding mee af te sluiten.

Nienke heeft samen met haar medestudenten Nicole Bruijs, Vera Leliveld en Kris van Veen een doneeractie opgezet, doneren kan via de volgende link: https://www.doneeractie.nl/cios-in-frankrijk-2019/-31814

Nienke Meijer:

“Om het project te kunnen organiseren hebben wij een startbedrag nodig van tenminste €5000,–. Mede dankzij jullie donaties kunnen wij een deel van de kosten voor, de accommodatie bekostigen, het eten en drinken, en de activiteiten die wij organiseren voor deze gezinnen.”

Neem vooral ook een de tijd om onderstaand filmpje te kijken dat gemaakt werd ter ere van 10 jaar CIOS in Fankrijk, in 2016.