Gemeente Doesburg heeft één buitensportclub die rookvrij is

Foto: Hartstichting

DOESBURG – Het aantal rookvrije buitensportverenigingen in Gelderland is flink toegenomen. Per 1 september zijn 69 clubs in de provincie geheel of gedeeltelijk rookvrij, vorig jaar waren dat er nog 20. Daarmee dragen steeds meer clubs in Gelderland bij aan een Rookvrije Generatie.

Gemeente Doesburg: 1 rookvrije sportclub

In gemeente Doesburg is er nu 1 buitensportvereniging geheel of gedeeltelijk rookvrij, dat is Sportclub SC Doesburg. Het totale aantal buitensportverenigingen in Doesburg is 8 dus dat is 13%. Landelijk gezien is het maatschappelijk draagvlak voor rookvrij sporten groot; maar liefst 80% van de Nederlanders wil bijvoorbeeld dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn.

Buitensportverenigingen

De Hartstichting heeft onderzoek laten doen naar de volgende typen buitensportverenigingen: Atletiek, BMX, Golf, Handbal, Handboogschieten, Honk- en Softbal, Korfbal, Paardrijden, Roeien, Rugby, Schaatsen, Skiën, Tennis, Voetbal, Volleybal, Wielrennen, Zwemmen en Overige zoals Duiken, Golfen, Jeu de Boules en Mountainbiken.

Ook landelijk is er een duidelijke groei:

Meer dan 550 buitensportverenigingen in Nederland zijn per 1 september rookvrij. Dat is flink meer dan vorig jaar, toen ruim 150 clubs de stap naar rookvrij hadden gezet.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, is blij met de resultaten.

“Roken wordt steeds minder als normaal gezien, en dan vooral in de buurt van kinderen. We zien dat gemeenten steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen en in gesprek gaan over het rookvrij maken van hun lokale voorzieningen, zoals de sportterreinen. Iedereen wil dat zijn of haar kinderen gezond opgroeien, en roken hoort daar niet bij. Door sport in Nederland rookvrij te maken wordt de sportclub, een belangrijke plek in het leven van opgroeiende kinderen, een écht gezonde omgeving.”

Steun van de vijf grote buitensportbonden

Belangrijke factor in de toename van het aantal rookvrije sportclubs is de steun van de vijf grote buitensportbonden (KNVB, KNKV, KNHB, Atletiekunie en KNLTB), die zich inzetten voor het realiseren van een Rookvrije Generatie. Van de landelijk ruim 550 rookvrije buitensportverenigingen zijn meer dan 450 lid van een van deze sportbonden.

Op weg naar een Rookvrije Generatie

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie. www.rookvrijegeneratie.nl