Blijf van de Berenklauw af

Foto: Berenklauw

DOESBURG – U heeft ze vast al veel zien staan, de Berenklauw, Een voor velen prachtig plant om naar te kijken, maar hij kan na aanraking brandwonden veroorzaken bij mens en dier.

De gewone Berenklauw komt van nature in Europa voor. Het is een 90 tot 150 centimeter hoge, vaste plant, die veel langs snelwegen, het spoor en bermen, fiets- en wandelpaden, maar ook in het bos voorkomt. De Berenklauw is een forse plant met gevaarlijk scherpe bladpunten. Op de bladeren staan haartjes die de huid sterk irriteren.

De gewone berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen.

De gewone Berenklauw komt vooral voor op vochtige grond zowel in de volle zon als in halfschaduw en groeit op grasland, en in bossen. De plant bevat sappen die onder invloed van licht op de huid verbrandingen en ontstekingen kan veroorzaken. Het sap uit de haartjes kan bij contact met de ogen zelfs permanente blindheid veroorzaken.

Reuzenberenklauw

In Nederland zijn echter twee soorten Berenklauw: de Reuzenberenklauw en de gewone Berenklauw. De Reuzenberenklauw kan vier meter hoog worden. De stengel kan 10 cm dik worden en is rood gevlekt. Ze heeft enorme bladeren van één tot anderhalve meter lang. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst met witte bloemschermen, zo groot als een paraplu.

Wat moet u doen, wanneer u een Berenklauw heeft aangeraakt?

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen zonlicht en vermijd de zon gedurende een week
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts.
  • Heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk.

Waarschuw de gemeente voor de aanwezigheid van de Berenklauw op plekken waar mens en dier ermee in aanraking kunnen komen.Bijvoorbeeld bij speeltuinen en langs fietspaden.