INGEZONDEN: Bevers en Otters in Doesburg

DOESBURG/RHEDEN – Een van onze fotografen is een echte natuurfotograaf, hij struint regelmatig door de natuur en maakt de meest fantastische natuurfoto’s. In de uiterwaarden van gemeente Rheden en Doesburg is inmiddels bekend dat er zowel Otters als Bevers voorkomen.

Hieronder zijn verhaal:

Ontdekking

Pas geleden deed ik nog een ontdekking waar mijn hart sneller van ging kloppen als natuurliefhebber. Ik vond namelijk een Otterspraint (Otter poep) langs de IJssel rond Rheden en de Steeg, ik kon mijn ogen niet geloven en was een beetje met stomheid geslagen, meteen belde ik mijn vrouw om het haar te vertellen het eerste wat ze zei was: ”Hoe blij je niet kan zijn van poep spoor je wel?“ Tja ik ben nou eenmaal gek van de natuur en dieren. Gelijk kwam bij mijn een artikel van de Gelderlander naar boven dat in 2015 geplaatst was, hierin stond dat de laatste otter in Gelderland was dood gereden bij Doesburg.

Niewold Wildlife uit Doesburg

 

Maar wat blijkt…, “We hebben de otter nog!” Gelijk ging er bij mij van alles door het hoofd zoals, hoeveel zijn het er.., waar zitten ze.., zijn er jongen..? Gelijk besloot ik wat meer tijd in dit onderwerp te steken. Met regelmaat bezocht ik de uiterwaarden en de IJssel langs de gemeente Rheden. Hoe meer ik richting Doesburg ging hoe vaker ik iets tegen kwam van de Otter maar ook van de Bever.

Bijzonder

Toch wel bijzonder om deze twee diersoorten in onze omgeving te mogen hebben. Beiden waren namelijk uitgestorven en zijn opnieuw uitgezet. Vanaf 1988 zijn er weer Bevers uitgezet in Nederland, de eerste werden geplaatst in de Biesbosch en later ook de Gelderse Poort, Limburg, Flevoland en Drenthe.

Ook de Otter is verdwenen uit Nederland in 1989.

Men besloot vervolgens om de Otter weer terug te brengen in Nederland net zoals de Bever. Vanaf 2002 vonden succesvolle herintroducties plaats in de Weerribben en de Wieden in Overijssel. Vanuit daar verspreidden de Otters zich steeds verder over Nederland. Naar schatting leven er nu zo’n 160 Otters in Nederland. Om de kans op inteelt te verkleinen, zijn er nu opnieuw otters bijgeplaatst. Je mag dan wel zeggen dat er veel tijd in is gestopt om deze dieren weer terug te krijgen in ons land.
Bevers en Otters in de Fraterwaard Doesburg

Doesburg

Uiteindelijk zag ik de brug van Doesburg steeds dichter bij komen met daarbij ook steeds meer sporen van de Otter en Bever. Zo blij als een kind dat ik was, “Nog geen 15 minuten van huis en we hebben Bevers en Otters! Hoe gaaf is dat.”
Al snel werd mijn blijdschap omgezet naar woede, net nu ik meerdere malen jong en volwassen Bevers had gezien en hun oeverhol bij toeval tegen kwam.

Stichting Fraterwaard is het niet eens met de plannen!

Ik las in de krant dat het Transportbedrijf Rotra en de Firma Ubbink willen uitbreiden…, ze hebben hun ogen laten vallen op 20 hectare grond in de Fraterwaard van gemeente Doesburg, waar Rentmeesterij Twickel eigenaar van is. Na wat informatie ingewonnen te hebben, kwam ik bij Stichting Fraterwaard, het is een stichting die zich samen met Twickel inzet voor het behoud van dit gebied.
Bevers en Otters in de Fraterwaard Doesburg

Gemeente Doesburg:

Ook belde ik de gemeente Doesburg op met de vraag: “Of men wel wist dat er Bevers en waarschijnlijk ook Otters in het gebied leven.” Ik kreeg vervolgens te horen dat hier geen sprake van zou zijn…. “Hmm.., toch vreemd als ik Bevers heb zien zwemmen en spraints gevonden heb van de Otter.” Intussen is het in Doesburg een welbesproken issue en niet alleen bij de inwoners maar ook bij de politiek. Ik zal u de details besparen.., in ieder geval is er veel tegenspraak op de plannen die er zijn.

Fraterwaard

“Het zou toch van de gekke zijn dat een mooie stuk natuur en leefgebied van twee bijzondere en zeldzame zoogdieren en diverse weidevogels, plaats moet gaan maken voor een grotere binnenhaven in Doesburg.”

Steun de Fraterwaard!

Mijn vraag aan u is dan ook om de facebook site van Stichting Fraterwaard te bezoeken, hier vind je meer informatie over de plannen maar ook over het standpunt van de stichting Fraterwaard. Op de website http://www.fraterwaard.nl kan je je vrijwillig aanmelden als “Vriend van de Fraterwaard”. Op deze manier blijf je op de hoogte maar laat je ook zien dat je opkomt voor een bijzonder mooi stuk natuurgebied.

Jamie Lebbink.

(Foto’s: De Otterfoto is gemaakt in Doesburg door een Cameraval van Niewold Wildlife Infocentre Doesburg, het gaat hier om een Otter-vrouwtje. Het Beveroeverhol en de Bever langs de oever en de Otterpoep zijn waarnemingen die ik zelf gedaan heb).

Lees en kijk ook: