Kinderen ontvangen een doosje jodiumtabletten in de brievenbus

Foto: vws

DOESBURG – Kinderen in gemeente Doesburg, tot 18 jaar, ontvangen rond 9 oktober (de verspreiding kan twee weken duren) een doosje jodiumtabletten in de brievenbus. De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor.

Door de landelijke voorraad met jodiumtabletten te verspreiden van centrale opslag naar eigen medicijnkastjes, zijn jodiumtabletten direct bij de hand als er zich een ernstig ongeval met een kerncentrale voordoet.

Die kans is overigens klein, want kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

Er wordt gevraagd om de tabletten te bewaren en pas te gebruiken als de overheid daarover communiceert.

Wie krijgen jodiumtabletten?

Het ministerie van VWS verstuurt in oktober onder zo’n 1,2 miljoen huishoudens in Nederland de jodiumtabletten. Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier.

Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale in Duitsland, België of Nederland afwonen. Dat is voor de gemeente Doesburg het geval, want de kerncentrale Emsland in Duitsland ligt binnen deze afstand.

Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud, hebben minder kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen zij tabletten als zij binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale wonen. Dat is voor deze groep inwoners van de gemeente Doesburg niet van toepassing, want de kerncentrale in Duitsland ligt buiten die kilometer grens.

Zwangere vrouwen krijgen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geen jodiumpillen thuisgestuurd. Zij worden geadviseerd om als zij bij een kernongeval zwanger zijn, zichzelf en hun ongeboren kind te beschermen en jodiumtabletten in te nemen. Zij kunnen de tabletten vanaf de tweede week van oktober kopen bij de apotheek en/of drogist. De adviesprijs voor de tabletten is € 2,95.

Wanneer innemen?

Het innemen van jodiumtabletten is één van de maatregelen die de overheid kan nemen als een ernstig ongeluk met een kernreactor plaatsvindt. De maatregelen verschillen per situatie. Daarbij kijkt de overheid onder meer naar de ernst van het ongeval, het vermogen van de kernreactor, de windrichting en het soort straling.

Deze pillen mogen pas worden gebruikt als de overheid daarover communiceert.

U mag dus niet op eigen initiatief, als er een ongeval met een kernreactor heeft plaatsgevonden, de tabletten gaan innemen.

Meer informatie
Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u bij de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jodiumtabletten
Wilt u weten of u jodiumtabletten krijgt? Doe dan de postcode en leeftijdscheck.

Heeft u aanvullend nog vragen, neem dan telefonisch contact op met de Rijksoverheid via telefoonnummer 1400.