Wat vindt u van statiegeld op blikjes en kleine flesjes?

Foto: scottmacpherson1 via Foter.com (CC BY-SA)

DOESBURG – In de gemeente Doesburg wordt het verpakkingsafval (PMD) van plastic, metaal (-blik) en drinkpakken al meerdere jaren ingezameld in speciale zakken en bakken, en apart opgehaald. Wat zou u er van vinden als er statiegeld op plastic (PET) flesjes en blikjes zou komen en u deze aan kon bieden bij de supermarkten en daarvoor statiegeld terug zou krijgen?

Uit een landelijk onderzoek blijkt namelijk dat het aandeel kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval enorm zou afnemen als op deze producten statiegeld komt. Dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Sharon Dijksma demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

PMD-afval

Als je de overheid mag geloven, komen de blikjes en plastic verpakkingen terecht bij een overslagstation in de buurt van de gemeente. Hier wordt het materiaal gewogen en gecontroleerd op kwaliteit. Daarna wordt het materiaal zoveel mogelijk samengeperst, voordat het wordt vervoerd naar een sorteerinstallatie. Daar worden de blikjes en plastic verpakkingen losgeschud , het blik wordt gescheiden en de rest wordt ontdaan van vervuiling en andere materialen. Hierna wordt het restproduct uitgesorteerd op soort plastic.

Afvalverwerkers

Er zijn ook critici die beweren dat de  apparatuur om het PMD-afval te scheiden dusdanig duur is voor afvalverwerkingsbedrijven dat het PMD-afval alsnog direct de verbrandingsoven in gaat. Dit omdat de investering die afvalverwerkingsbedrijven moeten doen gewoon veel te hoog is. In hoeverre dit de waarheid is, is niet bekend.

Filmpje over een sorteerinstallatie in Rotterdam:

Veel minder zwerfafval

Afhankelijk van onder meer de wijze van inzamelen en de hoogte van het statiegeld zou er tussen de 70 en 90 % minder kleine flesjes en blikjes bij het zwerfafval terechtkomen, aldus een onderzoek van advies- en onderzoeksbureau CE Delft. Verder zouden er tussen de 0,5 en 6 miljoen plastic flesjes per jaar minder in zee terechtkomen.

Kosten tussen de 10 en 110 miljoen euro

Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes in het zwerfafval. De invoering van statiegeld op deze producten zou tussen de 10 en 110 miljoen euro kosten.

Nadelen

De grootste kostenpost (60 tot 95 %) ligt bij de supermarkten. Daar zullen extra statiegeldmachines moeten worden geplaatst. Op dit moment worden er jaarlijks ongeveer 1 miljard flessen met statiegeld apart ingeleverd. Met statiegeld op kleine flesjes en blikjes zouden er dan tussen de 2,7 en 2,9 miljard verpakkingen bij komen.

Voordelen

Maar er zijn ook voordelen. Zo zullen gemeenten minder kwijt zijn aan het opruimen van zwerfafval. Dat kan oplopen tot maximaal 80 miljoen per jaar, schatten de onderzoekers. Verder wordt geld bespaard bij de inzameling van afval omdat de kleine flesjes en blikjes niet meer hoeven te worden verwerkt via het restafval of gescheiden inzameling. Dit zou 6 tot 8 miljoen euro per jaar aan kosten kunnen besparen.

Onderzoek

Op dit moment loopt er een proef waarbij maatschappelijke organisaties (scholen, sportverenigingen) plastic flesjes en blikjes verzamelen. Bij inlevering bij speciale depots krijgen de organisaties dan een vergoeding. Later dit jaar wordt duidelijk hoe deze proef is verlopen.

Supermarkten zijn het er niet mee eens

De brancheorganisatie van supermarkten CBL vindt het rapport onder de maat en stelt dat het geen basis mag zijn voor beleid. Volgens de belangenclub onderschatten de onderzoekers de kosten voor winkeliers. Ook plaatst zij vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het onderzoek, omdat CE Delft een commercieel bureau zou zijn. Het bureau zelf meldt onafhankelijk te zijn.

Bent u het er mee eens?

Het PMD-afval wordt bij ons in de gemeente toch al gescheiden ingezameld? Moeten wij als burgers nu statiegeld gaan betalen voor blikjes en kleine (PET)-flesjes? En moeten we deze nu apart bij een supermarkt aan gaan bieden?

Wilt u graag reageren? Doe dat dan op de Facebookpagina van Doesburg.nieuws.nl via: https://www.facebook.com/search/top/?q=doesburg.nieuws.nl