Historisch Doesburg heeft veel te bieden

Als toeristische trekpleister is Doesburg een stad die veel te bieden heeft. Van historische gebouwen tot gezellige cafés en restaurants, er is voor elk wat wils.
Als toeristische trekpleister is Doesburg een stad die veel te bieden heeft. Van historische gebouwen tot gezellige cafés en restaurants, er is voor elk wat wils.
Foto: Creative Commons

Als toeristische trekpleister is Doesburg een stad die veel te bieden heeft. Van historische gebouwen tot gezellige cafés en restaurants, er is voor elk wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de stad en laten we zien wat er allemaal te beleven valt.

Geschiedenis

Doesburg is een oude stad met een rijke geschiedenis. De Hanzestad is gesticht in de 12e eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende belangrijke gebeurtenissen meegemaakt. Zo was het bijvoorbeeld een belangrijke vestingstad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Franse bezetting. Veel van de oude vestingwerken en gebouwen, zoals de Martinikerk, De Gasthuiskerk, De Commanderije en het Arsenaal, zijn nog steeds te zien.

Cultuur

Doesburg is een stad vol cultuur en kunst. Er zijn verschillende musea te vinden, waaronder het Lalique Museum, waar je kunt genieten van de prachtige kunstwerken van René Lalique, en Streekmuseum De Roode Tooren, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad. Daarnaast zijn er regelmatig kunsttentoonstellingen en evenementen, zoals de maandelijkse Doesburgse Culturele Zondagen. Podium Doesburg biedt een groot aantal concerten en optredens in allerlei stijlen en is het culturele centrum van de stad.

Culinair

Een bezoek aan Doesburg is niet compleet zonder te genieten van de culinaire hoogstandjes die de stad te bieden heeft. Er zijn talloze restaurants en cafés te vinden waar je kunt genieten van lokale specialiteiten en internationale gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens een ambachtelijk gebrouwen biertje bij Stadsbierhuys De Waag of geniet van Dutch Cuisine-restaurant in Het Arsenaal 1309.

Winkelen

Doesburg is een winkelstad bij uitstek. Het oude stadscentrum biedt een ruime keuze aan winkels, van ambachtelijke bakkerijen en delicatessenwinkels tot trendy boetiekjes en souvenirwinkels. Breng een bezoekje aan het Gildehofje, waar je alles vindt wat je hartje begeert.

Evenementen

Er worden het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd in Doesburg. Zo kun je in de zomer genieten van het jaarlijkse Hanzefeest, waarbij de stad teruggaat in de tijd en je kunt zien hoe het leven er in de middeleeuwen aan toe ging. In december kun je de Doesburgse Kerstmarkt bezoeken, waar je kunt genieten van glühwein, kerstliederen en heerlijke hapjes.

Kortom, Doesburg is een stad vol verrassingen en een echte aanrader voor iedereen die op zoek is naar een gezellige dag uit. Of je nu van geschiedenis, cultuur, lekker eten of winkelen houdt, hier vind je het allemaal. Kom langs en ontdek het zelf!