Gechiedenisicoon René Arendsen onthult expositie ‘Gekoesterd verleden’

Gelders geschiedenisicoon René Arendsen onthulde in de Arsenaal kelders de expositie ‘Gekoesterd verleden.’
Gelders geschiedenisicoon René Arendsen onthulde in de Arsenaal kelders de expositie ‘Gekoesterd verleden.’
Foto: Lindy Balduk

Niemand minder dan historicus en Gelders geschiedenisicoon René Arendsen onthulde op zaterdag 29 april in de Arsenaal kelders in Doesburg de expositie ‘Gekoesterd verleden.’ In deze eerste expositie van Doesburg Vertelt tonen 23 Doesburgers op levensgrote foto’s historische voorwerpen. De persoonlijke verhalen bij die voorwerpen worden door henzelf verteld en kunnen worden beluisterd via een QR-code.

Langzaam maar zeker groeide in de afgelopen periode de expositie Gekoesterd verleden, waarin inwoners van Doesburg hun persoonlijke geschiedenis met de stad vertellen aan de hand van drieëntwintig dierbare voorwerpen. Sommige van die voorwerpen zijn al generatieslang familiebezit. Andere zijn opgegraven in eigen tuin, of gemaakt door een bekende. Maar allemaal vertellen ze een boeiend verhaal over de eigenaar en over de stad.

Herinneringen aan Doesburg

Gekoesterd verleden toont herinneringen aan Doesburg als vestingstad, met 16e-eeuwse kogels, granaten uit de Tweede Wereldoorlog en een Canadese veldkijker die werd gevonden op de vestingwerken. Er zijn ook voorwerpen die te maken hebben met het Doesburgse bedrijfsleven. Een van de oudste producten van de ijzergieterij bijvoorbeeld, of de legendarische legerhelm van blikfabriek Verblifa. Schilder en graficus Jan Homan komt voorbij, en dichter Harmen Wind. En er zijn bijzondere herinneringen aan het rijke Doesburgse verenigingsleven, bijvoorbeeld aan de folkloristische dansgroep De Meulenvelders.

Levensgrote foto’s

Onder de 23 Doesburgers die hun voorwerpen en verhalen presenteren zijn bekende lokale namen als Piet Vree, Ankie Geerling, Eddy Berentsen en voormalig burgemeester Hermen Overweg. Zij zijn, samen met hun voorwerpen, te zien op levensgrote foto’s van Robbin van Turnhout. De inrichting van de expositie is verzorgd door tentoonstellingsontwerper Danielle van der Waard. De verhalen achter de voorwerpen zijn ingesproken door diezelfde 23 Doesburgers en kunnen worden beluisterd na het scannen van een QR-code.

Eigentijdse presentaties

Gekoesterd verleden is een van de eerste activiteiten van de Stichting Doesburg Vertelt, die eerder al de Vooruitblik in de Arsenaal Kelders produceerde. De stichting is ook de drijvende kracht achter het online platform Doesburg Vertelt, waarop verhalen te zien en te beluisteren zijn over de Doesburgse stadsgeschiedenis. De stichting werkt aan nieuwe eigentijdse presentaties die vanaf het voorjaar van 2024 te zien zijn in de Arsenaal Kelders.

Gratis toegankelijk

De expositie is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Arsenaal Doesburg, gemeente Doesburg, Ubbink bv en de Stichting Doesburgs Goed. Gekoesterd verleden is voor het publiek te zien vanaf zondag 30 april in de Arsenaal Kelders in Doesburg. De kelders zijn per lift bereikbaar. De toegang is gratis.