250 jaar Kaapse ambitie van Robert Jacob Gordon: ‘Wat een ramp’

Foto: Rijksmuseum Amsterdam

DOESBURG – Als je het in Doesburg hebt over de 18e eeuwse familie Gordon dan is één andere naam meestal niet ver weg: Aschwin Drost. Drost, een van de teamleden van HetHuisDoesburg, weet als historisch onderzoeker en schrijver de handel en wandel van Robert Jacob Gordon en diens familie steeds beter in beeld te brengen.

Aschwin Drost is ook degene die op zondag 2 oktober de eerste van een nieuwe serie stadsvertellingen verzorgt in de filmzaal van Het Arsenaal. De titel van die vertelling: 1722 – 2022: 250 jaar Kaapse ambitie van Robert Jacob Gordon ‘Wat een ramp’.

De vertelling gaat over de reis die Gordon eind 1772 maakt naar Kaap de Goede Hoop en de VOC kolonie in zuidelijk Afrika. Die reis staat bekend als de ‘voyage du plaisir,’ een plezierreis. De reis wordt lang en goed voorbereid, maar onderzoek laat zien dat het avontuur veel weg heeft van een ‘mislukte emigratie.’ Bij Gordons terugkeer in de Republiek in 1774 wordt de teleurstelling in de Haagse salons gepresenteerd als een ‘voyage du plaisir’. Robert Jacob moet in de jaren daarna alle zeilen bijzetten en een netwerk van ‘zwaargewichten’ inzetten om te kunnen terugkeren naar de Kaapkolonie. In 1777 arriveert hij eindelijk in het land dat hij nooit meer zal verlaten.

Gordons belangrijkste levenswerk, de ‘Gordon Atlas’, is vandaag de dag te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam. De Atlas beslaat een grote collectie tekeningen en kaarten van mensen, dieren, planten en landschappen. Tijdens de Stadsvertelling van 2 oktober vertelt Aschwin Drost hoe deze ‘uit de Gelderse rivierklei getrokken’ officier van de Schotse Brigade in de VOC kolonie van Kaap de Goede Hoop terecht kwam.

De vertelling start om 14.00 uur en duurt ongeveer 45 minuten. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur. De toegangsprijs is 5 euro. Kaarten via hethuisdoesburg.nl. Reservering vooraf wordt aangeraden.

(Afbeelding: Robert Jacob Gordon bij de Kraal van Khoisan leiders Gronjam en Doroep – foto Rijksmuseum Amsterdam)

Kijk voor meer informatie ook op: http://hethuisdoesburg.nl/

Het nieuws van doesburg.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op doesburg.nieuws.nl bel dan: Serge Klaassen voor de prijzen en mogelijkheden 06-36455297.