Art Deco Doesburg geopend in ‘t Huys Optenoort

Foto: Art Deco Doesburg

DOESBURG – Op zaterdag 7 en zondag 8 mei opende in de Doesburgse Meipoortstraat galerie Art Deco Doesburg. De collectie van de nieuwe galerie bestaat uit internationale art nouveau en art deco; meubels, verlichting, glas en keramiek, beelden en grafiek uit de periode 1900 tot 1940.

De twee drijvende krachten achter de nieuwe galerie, Willem Hengst van Galerie Tandem in Gendringen en Ger Stallenberg van Het Ware Huis in Lage Mierde, zijn specialisten op het gebied van art nouveau en art deco. Beide initiatiefnemers zijn graag geziene gasten op nationale en internationale kunstbeurzen en -evenementen. Al bij hun eerste bezoek aan het monumentale pand ‘t Huys Optenoort aan de Doesburgse Meipoortstraat zagen ze de mogelijkheid van een prachtige museale invulling. Door afwisselend een deel van de collectie en nieuwe aanwinsten te etaleren willen ze trouwe bezoekers blijven verrassen. De collectie die Art Deco Doesburg biedt sluit naadloos aan bij die van het Doesburgse Lalique Museum en deels ook bij het aanbod van Zilvermuseum Doesburg.

Art nouveau en Art deco

Art nouveau is een stijl die in Europa in zwang is tussen het einde van de negentiende eeuw en het begin van de Eerste Wereldoorlog, en wordt kenmerkt door organische composities met sierlijk gestileerde planten, bloemen, vogels en vrouwenfiguren. Art deco heeft vanaf 1919 tot het einde van de jaren dertig grote invloed op kunst, mode, architectuur en vormgeving, met vormen die onder andere zijn geïnspireerd op Egyptische en Azteekse voorbeelden.

Art Deco Doesburg is vooralsnog geopend op afspraak en tijdens de Doesburgse Culturele Zondag. Kijk voor meer informatie op artdecodoesburg.nl of neem contact op via [email protected].