Doesburg & Oranje vergroent de stad met Oranjeboom

DOESBURG – Ter ere van de 50e verjaardag van Koningin Maxima op maandag 17 mei, plantten de  vereniging Doesburg & Oranje en de gemeente Doesburg een Koningslinde op het talud in het Colenbranderplantsoen bij de Lindewal, Koepoortwal

Carla Bekken, voorzitter van  Doesburg & Oranje, zette samen met wethouder Birgit van Veldhuizen de eerste schop in de grond. De boom ter ere van de 50e verjaardag van Koningin Maxima is de eerste stap in een plan van de vereniging om ook de andere Oranjebomen in Doesburg meer  zichtbaar te maken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wandeling langs Oranjebomen 

Het idee voor het zichtbaar maken van Oranje door aandacht voor groen ontstond omdat Doesburg & Oranje voor het tweede jaar op rij door corona geen Koningsdag kon organiseren.  Een wandeling langs Oranjebomen in de stad maken mogen we wel. Om dat mogelijk te maken  maakt de vereniging informatiebordjes om bij bestaande Oranjebomen te plaatsen. Als de  bordjes en de bijbehorende hekjes zijn geplaatst, zal er een wandeling samengesteld worden  zodat iedereen de Oranjebomen-wandeling kan lopen. 

Oranjebomen in Doesburg 

De plek waar de nieuwe Oranjeboom komt te staan is van historische waarde, op dit talud stond vroeger een Wilheminaboom. Deze boom werd in 1942 gekapt, vermoedelijk omdat door  de oorlog er behoefte was aan hout. Door de herplaatsing wordt dit stukje historie weer levend.  De overige Oranjebomen in Doesburg hebben ook allemaal een verhaal. Zo is de Koningslinde  in de Zandbergstraat in 2002 gepland ter gelegenheid van het huwelijk van Koning Willem  Alexander en Koningin Maxima. De Oranjeboom midden het Colenbranderplatsoen aan de  Lindewal werd geplant bij het 75-jarig jubileum van Doesburg & Oranje.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Samenwerking met de gemeente Doesburg  

De vereniging Doesburg & Oranje werkt voor dit plan samen met de gemeente Doesburg. Wethouder Birgit van Veldhuizen: “Ik was positief verrast door het idee van Doesburg & Oranje. Deze wandeling schenkt aandacht aan onze mooie bomen en aan onze uitgebreide historie. Ik  hoop dat veel mensen van deze prachtige wandeling gaan genieten.” 

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Cookieinstellingen