Optimalisatie en duurzame groei bedrijventerrein Verhuellweg Doesburg 

Foto: Herinrichting Bedrijventerrein Verheullweg Doesburg

DOESBURG – Drie bedrijven in Doesburg, De Blikvanger, Rotra en Ubbink, hebben de wens een aantal van hun  bedrijfsgebouwen en de laad- en loskade op het bedrijventerrein Verhuellweg in Doesburg aan te passen aan deze tijd. Tegelijk is er behoefte aan ruimte voor duurzame en beheerste groei.

Er is uitvoerig  onderzoek gedaan of de plannen passend zijn bij de bestaande regelgeving en passen in de omgeving. De  provincie Gelderland en de gemeente Doesburg hebben deze onderzoeken getoetst en zijn tot de  conclusie gekomen dat de plannen haalbaar en te realiseren zijn. De gemeente Doesburg is positief over  deze ontwikkelingen en heeft daarom het ontwerpbestemmingsplan in procedure gebracht om de  wensen van de bedrijven mogelijk te maken.  

Aantal plannen vlot, andere plannen later uitgevoerd 

De bedrijven hebben deels gezamenlijk en deels voor zichzelf plannen gemaakt om het bestaande  bedrijventerrein en de laad- en loskade aan te passen. De grootte van het terrein wijzigt vrijwel niet, de  hoogte van de gebouwen hier en daar wel. Een aantal van deze plannen zullen na afronding van de  procedures rond het nieuwe bestemmingsplan vlot uitgevoerd worden, bij een aantal andere plannen zal  dat later gebeuren. Op die manier kunnen de bedrijven in de komende jaren beheerst groeien. Dat is  gunstig voor de ontwikkeling van de drie bedrijven en ook voor de werkgelegenheid in de regio. Bij het  maken van deze plannen is in veel opzichten rekening gehouden met de gevoeligheid en de ruimtelijke  kwaliteit van het gebied. 

Bij de tijd brengen van het bedrijventerrein en de laad- en loskade 

Het ontwerpbestemmingsplan biedt Rotra de ruimte voor nieuwbouw van een crossdock met een kantoorgebouw op de huidige plaats van het gebouw de Blikvanger, de bestaande bebouwing maakt  hiervoor plaats. De laad- en loskade kan worden verlengd en de ‘zwaaikom’ voor schepen om te  draaien, kan worden vergroot. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid containers duurzamer te  vervoeren als milieuvriendelijk alternatief voor het vervoer over de weg. Tegelijkertijd verlaagt dit de  filedruk.  

Hiernaast is het plan een nieuw overdekt parkeerdek te bouwen tussen de gebouwen. Op het dak komen  zonnepanelen, zodat de bedrijven hiermee ook bijdragen aan de doelstelling om Doesburg in 2050  uiteindelijk energieneutraal te maken. 

Zowel de voorzijde als het oostelijk deel van de bestaande bebouwing van Ubbink worden aangepast aan  de bedrijfseconomische eisen van deze tijd. Het betreft hier voornamelijk kantoor- en opslagruimtes. De  maximale bouwhoogtes voor de aanpassingen aan de gebouwen op het terrein zijn in het  ontwerpbestemmingsplan aangepast. 

De Blikvanger, Rotra en Ubbink zijn blij met aangepaste mogelijkheden in Doesburg. Al eerder, tussen 2016 en 2018, hebben de drie bedrijven samen met vijf overheidsorganisaties plannen  ontwikkeld voor de uitbreiding van de laad- en loskade en het bedrijventerrein aan de Verhuellweg. Deze  plannen zijn uiteindelijk niet in procedure gebracht vanwege de hoge kosten voor de bedrijven en de  lengte van de periode waarin de investeringen moesten worden terugverdiend. Met het nieuwe  bestemmingsplan dat nu in ontwerp voorligt, is het mogelijk de laad- en loskade en het bedrijventerrein  bij de tijd te brengen en bescheiden groei mogelijk te maken in Doesburg. De bedrijven zijn daar blij mee. 

Procedure 

Nu het college van burgemeester en wethouders het ontwerpbestemmingsplan hebben vastgesteld en  gaan publiceren op de website van de gemeente staat de mogelijkheid open om vanaf 24 december 2020  gedurende zes weken zienswijzen in te dienen. Voorzien is in een besluit door de gemeenteraad binnen  twaalf weken.  

(Op de tekening van het ontwerpbestemmingsplan. Hieruit blijkt dat het mogelijk wordt  het bedrijventerrein vooral efficiënter in te richten met een aangepaste bouwhoogte)