De Canto Ostinato: de live-uitvoering van een kunstwerk

Foto: Gasthuiskerk Doesburg

DOESBURG – Op de dag af 19 jaar na 9/11 spelen Zwaan Stam en Eric Langedijk op 11 september om 20.00 uur in Gasthuiskerk Doesburg een vierhandige uitvoering van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

De ‘Canto’ is een bijzonder stuk muziek dat veel vraagt van zowel de uitvoerende musici als van het publiek. De pakweg zestig pagina’s bladmuziek wijken op allerlei gebied af van wat als ‘gangbaar’ wordt beschouwd en de uitvoering kan met variaties en herhalingen tot wel enkele uren in beslag nemen.

Hoewel Stam en Langedijk de Canto vaker samen hebben gespeeld is de uitvoering in de Gasthuiskerk uniek. Het publiek luistert niet alleen naar de muziek, maar beleeft een live-uitvoering van een kunstwerk. Er zijn gevallen bekend waarbij de ervaring voor de luisteraar zo intens was dat iemand de zaal even moest verlaten.

De Canto Ostinato wordt doorgaans tot de minimalistische muziek gerekend. Ten Holt zelf vergeleek de opbouw van de meer dan honderd korte stukjes van enkele maten met een genetische code. Van die losse stukjes maakte componist Andries Hubers een partituur, die daarna nog weer door Holt zelf is bewerkt.

Groot contrast

Het is toeval dat de uitvoering samenvalt met 9/11, maar er schuilt voor Stam en Langedijk wel degelijk een diepere betekenis in de uitvoering op dit moment. Zwaan Stam: ‘Ik heb echt het gevoel dat we dit nu moeten doen. De Canto is een stuk dat wij als pianisten en het publiek als deelnemers samen maken, samen meemaken. In die zin vormt de uitvoering een groot contrast met onze huidige manier van leven, waarin we elkaar juist veel minder zien, en we veel minder samen doen. De Canto laat ons zien hoe belangrijk dat is.’ Eric Langedijk: ‘We willen de Canto nadrukkelijk in dit tijdperk neerzetten.’

Vrijdag 11 september, 20.00 uur. Toegang € 10,00 . Tickets via de website. Een extra donatie is mogelijk.

Kijk voor meer informatie op www.gasthuiskerkdoesburg.nl.