Uitnodiging voor een virtuele wandeling op woensdag 6 mei 2020

Foto: rheden.nieuws.nl

DOESBURG – Op woensdagmiddag 6 mei organiseert Historizon (organisator van reizen en dagtochten rond historische thema’s) een virtuele lezing die geheel gewijd is aan Doesburg.

Zo’n virtuele lezing ook wel ‘webinar’ genoemd maakt het mogelijk vanuit huis zittend achter computer, laptop of tablet te reizen en dagtochten te maken. Historizon benaderde een paar weken geleden HetHuisDoesburg met de vraag of ‘Doesburg in was voor het organiseren van een virtuele stadswandeling in webinar- vorm’.

Stadsgids Margreet Frankot en kunsthistorica Maria Driessen van MarieDusart toonden zich met Maarten Lindner (LiViPro Mediaproducties) bereid dit webinar te verzorgen. Op woensdag 6 mei van 15.00 – 16.30 uur vindt dit eerste virtuele stadsbezoek aan Doesburg plaats. Aanmelden kan via de website van Historizon (https://historizon.nl/event/wandel-door-doesburg/). De kosten bedragen € 4.95 per ‘computeraansluiting’.

Virtueel bezoek aan Doesburg

Arjan Segers van Historizon: ‘Een virtueel bezoek aan de Hanzestad Doesburg. Met stadsgids en rasverteller Margreet Frankot kunt u genieten van de bijzondere monumenten in het middeleeuwse Doesburg. Zij wordt op haar wandeling vergezeld door kunsthistorica Maria Driessen die ons virtueel meeneemt naar twee Doesburgse musea: het Lalique museum en Streekmuseum de Roode Tooren. Maria’s focus ligt daarbij op twee tijdgenoten: de kunstenaars René Lalique en de in Doesburg geboren Theodoor Colenbrander’.

Colenbrander en Lalique

Ze zouden elkaar ontmoet kunnen hebben: de in 1841 in Doesburg geboren Theodoor Colenbrander en de 19 jaar jongere René Lalique. Beiden kunstenaars. Beiden behorend tot de eerste generatie industrieel ontwerpers. Beiden overleden in mei. Colenbrander op 28 mei a.s. negentig jaar geleden in het dichtbij Doesburg gelegen Laag Keppel en Lalique op 1 mei a.s. 75 jaar geleden in Parijs. Colenbrander de man met de fabuleus rijk gedecoreerde, kleurrijke keramiek en tapijten en Lalique met die onwaarschijnlijk sierlijke sieraden en prachtig glaswerk. Werk van Colenbrander is in Doesburg te zien in Streekmuseum de Roode Tooren en Lalique heeft er zijn eigen museum in de Gasthuisstraat.

Wordt er in Doesburg gefilmd dan is doorgaans ook Maarten Lindner in de buurt. Maarten is de man achter DoesburgTV. Ook voor hem is dit de eerste keer dat hij betrokken is bij de productie van een webinar. Lindner: ‘Ook voor mijn bedrijf heeft Corona de nodige consquenties. Sommige producties gaan in het geheel niet door, en andere in een aangepaste vorm. Met name de techniek achter webinars, zal nu we aan het begin staan van de ‘1,5 meter samenleving’ meer en meer worden toegepast. Dit is een mooie kans om daar meer ervaring mee op te doen.’