Gasthuiskerk Doesburg heeft geen dubbele crisis

Foto: Gasthuiskerk Doesburg

DOESBURG – ‘Geen bezoek en nieuw bestuur weg.’ Dat schrijft De Gelderlander op 11 april over Gasthuiskerk Doesburg. Het kleine en nog jonge culturele en sociale podium van de Hanzestad wordt in een artikel van Pim Roelofs een ‘dubbele crisis’ toegedicht, die ‘zorgt voor onzekere tijden.’ Op de constatering, die als kop boven het artikel prijkt, is wel wat af te dingen.

Natuurlijk heeft de Gasthuiskerk, zoals elk cultureel podium, last van de coronacrisis. Heel veel last zelfs. En ja, met de verzelfstandiging die in 2019 in gang werd gezet is pas op de plaats gemaakt. Maar van een onheilspellende boodschap, laat staan van de dubbele crisis die in het artikel wordt beschreven, is geen sprake.

Vanaf het najaar van 2019 hebben cultureel ondernemer Maike Fleuren en een nieuw te vormen bestuur onder aanvoering van de beoogd voorzitter Bart Meesters onderzocht hoe Gasthuiskerk Doesburg op eigen benen zou kunnen staan. Een verzelfstandiging zou de Gasthuiskerk meer vrijheid van handelen bieden. Een belangrijk onderdeel van die verkenning was financiële zekerheid en duidelijkheid voor alle betrokken partijen. Er is in die zes maanden samen met vrijwilligers en medewerkers hard gewerkt. Daarbij is veel veranderd en in gang gezet.

Sinds januari is Gasthuiskerk Doesburg aangesloten bij Gelderse Podia, de organisatie die zich inzet voor de kleinere culturele podia in Gelderland. Met die andere podia worden ideeën en kennis uitgewisseld. Ook de programmering van de Gasthuiskerk is veranderd. De eerste editie van het nieuwe muziekcafe trok zoveel publiek dat de zaal het niet aankon. Dat was voor bezoekers lastig, maar voor een cultureel podium niet echt onheilspellend. De inrichting en aankleding van de foyer van de Gasthuiskerk gaat veranderen, zodat er een sfeervolle kleine zaal ontstaat.

Op de achtergrond wordt ook gewerkt aan een nieuwe website, als aanvulling op het nieuwe ticketingssysteem dat in april in gebruik is genomen. Marlies Taal, sinds januari manager van de Gasthuiskerk, is er in geslaagd veel door de coronacrisis geannuleerde voorstellingen te verplaatsen naar het najaar. In november doet Gasthuiskerk Doesburg mee aan de vierde editie van Doesburg Jazz, en op 14 november, voor het eerst, aan de Dag van de Achterhoekse Popmuziek.

Ja, Gasthuiskerk Doesburg heeft last van de coronacrisis. Maar nee, de Gasthuiskerk heeft geen dubbele crisis. De Gasthuiskerk is in ontwikkeling. Er verandert veel, en veel van die veranderingen zijn positief. Dat een stap in die ontwikkeling samenvalt met de coronacrisis maakt van de Gasthuiskerk geen speciaal geval.