De zomertijd gaat komende nacht in…

Foto: Nieuws.nl

We zouden het bijna vergeten, vanwege de coronacrisis, maar de lente is begonnen, de zomertijd gaat weer in. In de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart gaat zomertijd in en moet de klok één uur vooruit worden gezet en dat betekent een kortere nachtrust.

Waarschijnlijk komt er binnenkort overigens wel een eind aan het verzetten van de klok, elk half jaar. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat.

Zeventig landen

Sinds het begin van de twintigste eeuw was het een komen en gaan van zomertijden, regelingen en begin- en einddata. De start en het einde van de zomertijd is in 2002 geharmoniseerd. Wereldwijd hanteren zeventig landen dezelfde tijden en data.

De zomertijd, die afwijkt van de standaardtijd, heeft vrienden en vijanden.

Voorstanders zeggen dat de periode leidt tot energiebesparing. Lampen hoeven immers pas later aan. Bovendien zou een uurtje langer licht minder verkeersdoden en criminaliteit tot gevolg hebben.

Energiebesparing

Tegenstanders zetten vraagtekens bij vooral de energiebesparing. Het effect niet aantoonbaar of zo klein dat het de verstoring van het biologische ritme niet waard is.

Bioritme

Die verstoring kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen, zeggen slaapdeskundigen. Omdat het maar om een uurtje gaat, zijn deze verschijnselen meestal na enkele dagen weer voorbij.

Een ezelsbruggetje: In het VOORjaar gaat de klok één uur VOORuit

Cookieinstellingen