Herinneringen aan Johan Herman Ubbink

Foto: Still YouTube

DOESBURG – Kurt Gerstein is de hoofdpersoon in de film ‘Amen’ die op zondag 26 januari in het Doesburgse Filmhuis wordt vertoond. Het is het waargebeurde verhaal van een ‘ooggetuige’ die op tal van manieren probeert de geallieerden én het Vaticaan te informeren over wat er gaande is in de concentratiekampen.

Johan Herman Ubbink heeft connecties met het verzet en is bij een van die pogingen betrokken. ‘Amen’ is te zien op zondagochtend 26 januari in het Filmhuis in het Doesburgse Arsenaal.

De Doesburger Johan Herman Ubbink is krap 20 wanneer hij eind jaren twintig van de vorige eeuw de Duitse Kurt Gerstein ontmoet. Tussen de mannen, beiden lid van een christelijke jeugdvereniging, ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Na het uitbreken van de oorlog bezoekt Gerstein, inmiddels SS-officier, Ubbink (directeur van de IJzergieterij die door zijn vader is opgericht) in Doesburg.

Naar verluidt gaan ze samen naar de kerk. Misschien zijn er Doesburgers die zich verhalen over Johan Herman Ubbink herinneren? Misschien zelfs over de Doesburgse bezoeken van Gerstein? Neem in dat geval contact op met de mensen van HetHuisDoesburg. Dat kan via het mailadres: [email protected] of via een telefoontje naar Henk IJbema, 0313- 471612.

Toegangskaarten kunnen worden gereserveerd via www.filmhuis-doesburg.nl.