Burgemeester Loes van der Meijs: ‘De Doesburgse canon is in de maak … ‘

DOESBURG – Een team van de historische vereniging HetHuisDoesburg presenteerde al in december van het afgelopen jaar een plan aan burgemeester Loes van der Meijs, zelf historica, en een aantal ambtenaren, om de start van de Doesburgse canon gezamenlijk aan te pakken.

Het idee achter die manier van werken was de inwoners van Doesburg enthousiast te maken voor de Doesburgse canon.

“De geschiedenis van de stad Doesburg heeft veel ijkpunten. Zo’n opsomming van ijkpunten, historici noemen dat een canon, is belangrijk. Het laat bezoekers en bewoners zien hoe Doesburg is geworden wat het nu is…. Zo’n canon voor Doesburg is in de maak …. en komt er in 2020. Zoals het er uitziet wordt het een hele eigenzinnige en interactieve canon, anders dan anders… Er worden letterlijk en figuurlijk schatten opgegraven.”

Ongeveer in die woorden kondigde de burgemeester van Doesburg, de nieuwe Doesburgse canon aan tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Hanzestad op 6 januari. Een onderdeel van die receptie was de zogenaamde Kistkwis. Twee ‘historische’ figuren, Peter van den Broeke en Albert Meeuwissen, onderbraken de toespraak van de burgemeester en kwamen de Gasthuiskerk binnengewandeld met een geheimzinnige kist.

Interactief

De entree van de twee half-en-half Frans en ouderwets Nederlands sprekende historische figuren was het begin van het interactieve deel van de nieuwsjaarsreceptie, dat bestond uit een aantal vragen over de geschiedenis van de stad. Bewoners van Doesburg konden met een handig appje op de telefoon, zowel in de Gasthuiskerk als thuis bij de live-uitzending door DoesburgTV, meedoen en de vragen beantwoorden.

Brievencollectie

Een van die vragen ging over de fameuze Doesburgse brievencollectie, die in 1999 werd gevonden op de zolder van het Doesburgse postkantoor. In de kist zaten 806 onbezorgde brieven die een beeld schetsen van het leven eind achttiende eeuw. Geschiedenis in de meest persoonlijke vorm dus. De vraag was: Waar staat deze schatkist op dit moment? Via beeld op grote monitoren en de app konden deelnemers meekijken en proberen het juiste van vier antwoorden te selecteren. Bij was de keuze: 1. In de consistoriekamer van deze Gasthuiskerk? 2. In de kelder van het Doesburgse Stadhuis? 3. In het Streekarchief in de Nieuwstraat, en 4. In Beeld en Geluid in Den Haag? Er bleken uiteindelijk slecht twee personen het goede antwoord te hebben gevonden.

Op deze manier werden de vragen afgehandeld, en na enig rekenwerk bleek SP-raadslid Petra Franken degene met de meeste historische kennis. Als winnaar van de eerste, en voorlopig enige, Kistkwis werd mevrouw Franken uitgenodigd lid te worden van de ‘Adviesraad voor de Doesburgse Canon,’ iets waar zij wel oren naar had.

Kijk voor de overige vragen en de antwoorden op de tijdelijke website HetHuisDoesburg.nl.

(Foto’s: HetHuisDoesburg) Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

HetHuisDoesburg