College Doesburg sorteert voor op aankoop kantoorpand Leigraafseweg

Foto: Google Maps

DOESBURG – Het college van B&W wil het voormalig Beter Horen pand aan de Leigraafseweg in Beinum  aankopen. In dit pand zullen de ambtenaren en het bestuur gehuisvest worden. Op 29  september beslist de gemeenteraad of zij het geld voor de aankoop beschikbaar stellen.  Volgens het college van B&W is dit scenario financieel-economisch gezien met afstand het  “best denkbare alternatief” voor een goede en duurzame huisvesting van ambtenaren en  bestuur. Met dit voorstel zet het college de eerste stap in de uitvoeringsagenda van de  Strategische koers vastgoed, vastgesteld in november 2020.

Kosten voor verduurzamen en renoveren stadhuis te hoog

Doesburg stelde in 2020 een strategische koers vastgoed vast die antwoord geeft op  uitdagingen rondom het gemeentelijk vastgoed. Een van de uitdagingen is het verduurzamen  en renoveren van het stadhuis. Uit onderzoek blijkt dat de kosten om dit te realiseren vele  miljoenen kost. Niet alleen vanwege het onderhoud dat noodzakelijk is, maar ook de  duurzaamheidseisen die per 1 januari 2023 gesteld worden aan kantoorpanden.

Best denkbare alternatief

Wethouder Birgit van Veldhuizen: “De aankoop van dit pand is voor Doesburg financieel economisch het beste alternatief voor de huisvesting van ambtenaren en bestuur. Het pand is in  uitstekende staat en heeft het duurzaamheidslabel A. Hierdoor voldoen wij direct aan de  duurzaamheidsverplichtingen. Ook biedt het pand de ruimte voor andere organisaties,  bijvoorbeeld voor het stadsarchief, de bibliotheek en maatschappelijke organisaties. Als we dit  alles hadden willen realiseren in het huidige stadhuis, had dit ons drie keer zoveel geld gekost.” 

Maatschappelijke organisaties welkom maar besluiten zelf waar zij gehuisvest zijn. De gemeente Doesburg streeft naar het multifunctioneel gebruik van gebouwen. Daarom is er  nadrukkelijk rekening gehouden met ruimte voor maatschappelijke partners. Of deze  organisaties hun intrek nemen in het nieuwe pand staat niet vast. Wethouder van Veldhuizen: “De maatschappelijke organisaties beslissen uiteraard zelf waar ze gehuisvest zijn. Bij de  verdere invulling van de plannen worden deze organisaties dan ook nauw betrokken.”  

Stadskantoor voor inwoners

Voor de inwoners betekent de aankoop van het pand dat zij voor het aanvragen van bijvoorbeeld een paspoort in de toekomst op de nieuwe locatie worden ontvangen. Het zal voor  inwoners wennen zijn dat de gemeente niet meer in het centrum van de stad Doesburg  gehuisvest is. Toch verwacht het college geen grote problemen. Het nieuwe pand is goed  bereikbaar met het openbaar vervoer. Het heeft ruime parkeervoorzieningen, inclusief enkele laadpalen en ligt tegen de woonwijk Beinum.

Toekomstige functie van het oude stadhuis ligt nog niet vast

Met de aankoop van het kantoorpand aan de Leigraafseweg vervalt voor het huidige stadhuis  een deel van de functie. Het college staat op een later moment, met inbreng van de  gemeenteraad, stil bij de nieuwe invulling van het pand. In de coalitiebesprekingen werd de  wens uitgesproken om de bestuursvleugel van het stadhuis te behouden voor onder andere de  vergaderingen van de gemeenteraad, huwelijken en plechtigheden. Deze mogelijkheid neemt het college mee in de uitwerking van de plannen.

Het nieuws van doesburg.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op doesburg.nieuws.nl bel dan: Serge Klaassen voor de prijzen en mogelijkheden 06-36455297.