Een avond met Händel in de Lathumse kerk: zijn muziek en levensverhaal

Een concert in de traditie van het Lathumse kerkje: een optreden van organist Piet Cnossen
Een concert in de traditie van het Lathumse kerkje: een optreden van organist Piet Cnossen
Foto: PG Lathum-Giesbeek

De Vrienden Van de Lathumse Kerk sluiten het culturele seizoen op vrijdag 2 juni af met een concert dat past in de traditie van het Lathumse kerkje: een optreden van organist Piet Cnossen.

Cnossen is elk seizoen wel minimaal één keer te gast in de Lathumse Kerk. Op 2 juni speelt hij op het Keermanorgel muziek van Georg Friedrich Händel; stukken die de vrolijkheid en opgewektheid ademen die past bij dit oude orgel.

Levensverhaal

Tussen de muziekstukken door vertelt Gea Cnossen het boeiende en internationale levensverhaal van Händel, dat in 1685 begon in het Duitse Halle en en via Rome en Hannover eindigde het in Londen van 1759.

Het Keermanorgel

Het Lathumse kabinetorgel is gebouwd door Pieter Keerman en dateert uit 1737. Voor zover bekend is dit het oudste kabinetorgel in Nederland. Tot vlak na de tweede wereldoorlog was het orgel in het bezit van een Groningse familie en werd het in 1949 door Mense Ruiter in Groningen gerestaureerd. In 1957 kwam het orgel in het bezit van de kerkelijke gemeente van Lathum en Giesbeek. In 1992 en 2001 is het opnieuw gerestaureerd.

  • Vrijdag 2 juni, Lathumse kerk, 20.00 uur. Entree: € 12,50, – , inclusief koffie vooraf en een drankje tijdens de pauze.
  • Een plek reserveren kan via [email protected].